WWOOF er en idealistisk organisation som bygger på tillid og idealisme, og trods det at organisationen har opnået et betragteligt omfang, har man forstået at bevare de grundlæggende ideer.
WWOOF på Hesselbjerggaard
WWOOF har sine rødder i London og oprindeligt stod forkortelsen for: Working Weekends On Organic Farms.
Tekst og foto af Conny Probst
LEJRE: På Hesselbjerggaard, som ligger mellem Kornerup og Kattinge, tæt ved Kornerup Å , drives økologisk landbrug og mange aktiviteter er i gang. Michael Svane, som ejer Hesselbjerggaard, er ikke manden, som alene taler om økologi, men gør noget ved det i praksis og til alle tider har han været åben overfor de bevægelser, som er oppe i tiden, og har givet husly til mange studerende gennem årene.
Hesselbjerggaard har mange økologiske projekter kørende. (Portræt af Michael Svane i 22 portrætter af Lejreborgere – fodnote).
Om sommeren dyrkes grøntsager, æbleplantagen giver mange liter saft, hønsene æg og køerne kød. Solceller sikrer overparten af gårdens energi og energipil renser spildevandet.
WWOOF
WWOOF er en organisation, som opererer i omkring 110 lande. Det er en bevægelse som blev startet i 1971 og har sine rødder i London: Oprindeligt stod bogstaverne som en forkortelse af: Working Weekends On Organic Farms, som oversat betyder: arbejdsweekend på økologisk gård, men da det i en årrække ikke var velset, at nogen arbejdede frivilligt og ulønnet, ændrede man ordenes betydning til: World Wide Opportunities on Organic Farms, som kan oversættes til: verdensomspændende muligheder på økologiskes landbrug.
Tanken var at mennesker, som ikke havde adgang til landbrugsjord, kunne få muligheder for at møde landlivet og prøver at dyrke egne fødevarer.
I Danmark, hvor det startede i 1986, som det 6. WWOOF land i Verden var der ca. 65 værter i 2019
De enkelte værter i hvert land er registreret i et centralt register, og interesserede kan så gå ind og søge om at besøge.
Det er den enkelte elevs eget problem, at komme frem til destinationen, og her kan så bydes på 5 arbejdsdage a 4 timer hver uge – imod fri kost og logi.
Det er en model man mange år har praktiseret i Israels kibbutzer og det er en model som mange unge finder tiltalende. Dels får de chancen for at opleve et nyt land indefra og blive en del af dagliglivet hos værten, samtidigt med at de får indblik og delvis uddannelse i økologisk landbrug. De store poster i et rejsebudget, kost og logi, kommer de ud over, ved at gøre nytte omkring halvdelen af dagen på gården.
Elever på Hesselbjerggaard
Aktuelt har Michael besøg af en franskmand og 2 fra Argentina. Den ene argentiner har danske rødder, og med en personlig indsigt i landenes styreformer – kunne hun godt tænke sig at blive her i landet. Det er desværre ikke nogen let procedure at opnå dette.
Vinteren er ikke den bedste sæson for vækster, men franskmanden Gilian, som læser økonomi til dagligt, er godt tilfreds når han gør det indledende arbejde omkring sommerens tomatbede.
Ikke alle har samme positive indfaldsvinkel til arbejdet. For eksempel var anden elev fra Japan så tæt bundet til sit kamera, og havde ikke tid til meget andet end at formidle alle sine indtryk videre. Hænderne var altid bundet af kameraet, så Michael foreslog at han fandt et andet område at bruge sine energi.
WWOOF er en idealistisk organisation som bygger på tillid og idealisme, og trods det at organisationen har opnået et betragteligt omfang, har man forstået at bevare de grundlæggende ideer. Den administrative overbygning har beskedne økonomiske krav til medlemmerne, som stort set alene dækker den nødvendige markedsføring op oplysninger om praktiske forhold.
Måske er der læsere, som føler sig fristet til at medvirke i foreningens projekter. De kan finde alle praktiske oplysninger på foreningens hjemmeside.