Egekrabbeedderkoppen laver ikke spind, men er kendt som en ”sid og vent” edderkop. Den sidder stille indtil byttet kommer forbi, og så hugger den til i en dødelig krammer med de kraftige otte ben. Foto Frederik Leck Fischer.

Sjældne edderkopper stortrives i vores Nationalpark

Nationalpark Skjoldungernes Land er et hotspot for ekstremt sjældne edderkopper.

Del denne artikel

NATIONALPARKEN: Edderkopperne i nationalparkens skove og kystområder er blevet jagtet, registreret og kortlagt. 

Resultaterne fra undersøgelsen viser, at nationalparken er hjem for over 150 forskellige arter af edderkopper, heriblandt flere ekstremt sjældne arter.

Edderkoppeekspert Frederik Leck Fischer har været på jagt i nationalparken på steder, der aldrig er blevet undersøgt systematisk før og har fundet rigtig mange forskellige arter af edderkopper. 

Flere af fundene vækker opsigt.  Edderkoppen med et kobberagtigt skær, Kobberlampespinderen, er kun fundet en enkelt gang før i Danmark ved Blåvand. 

Urskovssektoredderkoppen blev sidst set på Sjælland for 98 år siden. 

Og en overraskende stor fangst af den store, muskuløse edderkop, Egekrabbeedderkoppen, tyder på, at Nationalpark Skjoldungernes Land muligvis huser Danmarks største bestand af denne sjældne art.

Kryb trives i urørt natur
Edderkoppejagten fik afsløret, at edderkopperne trives særligt godt i de dele af nationalparken, der er omlagt til urørt natur -naturområder som tørvemoser, afsides sandskrænter, gamle egeskovbryn og ellesumpe. 

Nationalparkens forvaltningsplan for edderkopperne skal være med til at sikre, at deres levesteder bevares og gerne udvides og forbedres i fremtiden. 

Edderkoppestøvsuger og faldfælder
Frederik Leck Fischer har taget flere metoder i brug for at indfange de små kryb. 

Han har trukket net hen over græsser og planter. Han har banket på stammer og grene, så edderkopperne faldt til jorden. Og så har han brugt en slags støvsuger, der samler små dyr langs jorden op. 

Til sidst har han også sat små fælder ned i jorden, som edderkopperne falder i og bliver fanget.

Fangsten er blevet nøje undersøgt i hvide bakker for at notere arten, antal og levestedets karakteristika, og så blev de små dyr fotograferet til dokumentation. 

Spind ledte til sjældent fund
Urskovssektoredderkoppen er ret kræsen med hensyn til levesteder og foretrækker store, gamle, veterantræer, tykke træstubbe og træstammer, der vokser i gammel urørt skov med lysåbninger, hvor de også får nogle solstråler, lys og varme.

Helt specifikke forhold, som Frederik Leck Fischer spejdede efter på sin jagt. 

– Først fik jeg øje på spindet og fulgte tråden derfra hen til en lille sprække i en soleksponeret egestub. Med et græsstrå fik jeg forsigtigt gennet edderkoppen ud i nettet. Det var en virkelig stor dag. 

Dødskrammer 
Et andet fund, der begejstrer edderkoppeeksperten, er Egekrabbeedderkoppen, en af Europas største edderkopper, en bodybuilder edderkop med en muskuløs krabbeagtig krop. Den blev sidst registreret på Sjælland tilbage i 1916. 

Egekrabbeedderkoppen laver ikke spind, men er kendt som en ”sid og vent” edderkop. Den sidder stille indtil byttet kommer forbi, og så hugger den til i en dødelig krammer med de kraftige otte ben.

Egekrabbeedderkoppen lever omkring de gamle egeskovbryn i nationalparken, gerne i træer, der er over 300 år gamle.

Fakta:
• Undersøgelsen, der blev gennemført i maj-juni 2024, konkluderer, at Nationalpark Skjoldungernes Land er af national betydning for bevaring af sjældne danske edderkopper.

• Nationalparkens særlige levesteder rangerer blandt de ti vigtigste edderkoppeområder i Danmark.

• Rapporten understreger behovet for en fortsat langsigtet forvaltningsindsats for at beskytte særegne og artsrige naturområder i nationalparken.

• Fundene er registreret på hjemmesiden Arter.dk. Derudover er særlige fund blevet fysisk indlogeret i Statens Naturhistoriske Museums Edderkoppesamling.


Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig