Morten Dahlin: Fremover vil man gøre noget, som Christiansborg historisk har været alt for dårlige til: Træde tilbage.
Sammenhæng og balance
Robert Dumong var så heldig, at Lejres lokale folketingsmand, Morten Dahlin, som er minister for byer og landdistrikter, efter fremlæggelsen tog sig tid til at uddybe punkter i udspillet “sammenhæng og balance”.
Del denne artikel
Tekst af Robert Dumong.
LEJRE: I slutningen af august måned kom regeringen med et udspil: Sammenhæng og balance, som blev præsenteret af Ministeriet for byer og landdistrikter, Erhvervsministeriet, og ministeriet for Klima, energi og forsyning.
Hvad er tankerne bag dette regeringsudspil:
Morten Dahlin: Intentionerne er at Danmark SKAL hænge bedre sammen, og der SKAL være gode muligheder, for at leve, bo, arbejde og uddanne sig i hele landet. Man skal kunne udfolde sit potentiale og leve sit liv som man vil, uanset om man bor i Vojens eller på Vesterbro. Udspillet indeholder mere end 30 initiativer, der alle har ét formål nemlig at skabe rammerne for: Frihed, fremtid og muligheder i hele Danmark.
For Lejre Kommune, der er blevet defineret som en landkommune med stor udflytning, er det sød musik når der afsættes millioner til både folke- og friskoler.
Morten Dahlin: Uddannelsessteder er centrale for lokalsamfundene, og de er dyrere og sværere at drive i landdistrikterne. Derfor gives en udvidet økonomisk støtte. Det samme gælder for den interne kollektive transport, som til alle tider har været et problem. Der åbnes for at tænke nyt og kreativt, og ikke mindst vil lokale stemme høres og får indflydelse.
Ofte har det været sådan, at lokale initiativer er blevet bremset på grund af indviklede lovkomplekser, som lokalt gav meget lidt mening,
Morten Dahlin: Fremover vil man gøre noget, som Christiansborg historisk har været alt for dårlige til: Træde tilbage. For når Staten træder tilbage, kan den lokale virkelyst og skabertrang vokse frem. På Christiansborg er der en voksende erkendelse af. at der er alt for mange regler. Regler der gav god mening bag et skrivebord på Christiansborg, men som ikke fungerer i virkeligheden. Der er for mange statslige snubletråde og snærende bånd, som hæmmer lokal beslutningskraft og holder private investeringer tilbage.
Derfor er målet at øge den lokale frihed og rydde op i hæmmende og komplicerede regler.
Med mere lokal frihed kommer også mere lokal selvbestemmelse. Det er ikke Christiansborg, der ved, hvordan et lokalområde udvikler sig bedst. Det er dem, der bor der.
Har du eksempler på interesse konflikter stat og kommune imellem?
Morten Dahlin: Hvorfor er det egentlig, at planloven forhindrer, at en gammel lade kan laves om et til bed and breakfast? Og hvorfor skal en statslig regel forbyde, at man kan lave saunaer til vinterbadere i vores landdistrikter?
Det er et opgør med de mest rigide regler og i stedet lader man den lokale, sunde fornuft råde, og derved skabe et Danmark i bedre geografisk balance.
Udspillet ønsker at fremme en grundlæggende decentralisering og en langt større grad af lokal frihed til at udvikle sit lokalsamfund, som man ønsker.
Købstæderne, provinsbyerne og landsbyerne skal have en øget indflydelsen på deres byudvikling tilbage. Der fjernes altså beslutningskraft fra Christiansborg og giver mere frihed og albuerum til dem der bor og lever lokalt.