Finansieringen af grundvandssamarbejdet sker ved, at de enkelte vandværker betaler et årligt bidrag baseret på den mængde vand, de sælger.
Samarbejde omkring grundvand
Alle almene vandværker, herunder HOFOR og Fors A/S, i Lejre Kommune planlægger at oprette en forening for at beskytte grundvandet.
Del denne artikel
Tekst af Conny Probst.
LEJRE: Lejre Vandråd har opfordret alle almene vandværker, der indvinder vand i Lejre Kommune, til at indgå i et grundvandssamarbejde.
En arbejdsgruppe med repræsentanter fra MidtSjællands Vandforsyning, HOFOR og Fors A/S har arbejdet videre med forslaget og er nu klar til at stifte en forening for grundvandssamarbejde. Lejre Kommune er inviteret med som myndighed og observatør.
Grundvandssamarbejdet er frivilligt og ikke lovpligtigt.
Formålet med grundvandssamarbejdet er at varetage og fordele udgifterne til kortlægning, overvågning og beskyttelse af vandressourcerne samt andre aktiviteter for at forebygge eller afhjælpe forsyningsproblemer.
Resurser og ekspertise
Et grundvandssamarbejde mellem vandværker kan være utrolig gavnligt, da det giver mulighed for at samle resurser og ekspertise.
Vandværkerne kan eksempelvis samarbejde om:
• Dialog med lodsejere og indgåelse af frivillige dyrkningsaftaler.
• Skovrejsningsprojekter og opkøb af jord for at beskytte vandressourcerne.
• Sløjfning af ubenyttede boringer og brønde.
• Øget overvågning af vandkvaliteten og -kvantiteten.
• Informationskampagner og ansøgning om puljemidler.
• Etablering af nødforbindelser mellem vandværker.
56 vandværker
Finansieringen af grundvandssamarbejdet sker ved, at de enkelte vandværker betaler et årligt bidrag baseret på den mængde vand, de sælger.
Bidraget forventes at være 0,07 kroner pr. m³ i Lejre Kommune.
Kommunens rolle i et grundvandssamarbejde er at vejlede og sikre, at indsatser følger vandforsyningsplanen og den kommende indsatsplan for grundvandsbeskyttelse.
Som myndighed har kommunen denne rolle overfor vandværkerne, uanset om indsatserne udføres individuelt af hvert vandværk eller gennem et samarbejde.
Det er administrativt fordelagtigt at koordinere de grundvandsbeskyttende indsatser via et vandsamarbejde fremfor at koordinere med de 56 vandværker individuelt.