Siden 1946 har der på årsdagen den 9. august være mindehøjtidelighed med blomsternedlæggelse og efterfølgende kaffe i Sognehuset, og traditionen er bevaret til i dag.

Rorupstenen 80 år efter

Mindestenen ved Rorup minder os om den forfærdelige hændelse, der skete for 80 år siden. 

Del denne artikel

Tekst af Robert Dumong. Foto Klaus W. Rasmussen.

Rorup: På en trist regnfuld sommerdag, som en afspejling af de triste begivenheder, som fandt sted her den 9. august for 80 år siden, står en mindesten ved Hovedvejen mellem Øm og Rorup, kaldet Rorupstenen. Navnet, har stenen efter dens placering. Dens historie beretter om et sørgeligt kapitel i Danmarks historie, for på dette sted blev 11 unge danske modstandsmænd for 80 år siden skudt ned. 

Historien fortæller at Natten mellem den 8. og 9. august 1944, 9 måneder før befrielsen, kørte en lastbil ud fra Vestre Fængsel i København med 12 mand på ladet flankeret af gestapofolk fra Shell huset. 

De var 11 modstandsfolk. Flere kom fra hovedstadsregionen enkelte fra Jylland. Deres navne står at læse på mindestenen: 

JENS JAKOB WOLF MARTENS.
Han blev 22 år. Fra Frederiksberg

VICTOR BERING MEHL.
Han blev 33 år. Fra Frederiksberg. 

GUNNAR MOGENS DAHL.
Han blev 27 år. Fra København.

AKSEL JENSEN.
Han blev 25 år. Fra Rødovre. 

CARL HELMUTH PREBEN BERG SØRENSEN.
Han blev 26 år. Fra København.

KNUD ERIK GYLDHOLM.
Han blev 30 år. Fra København. 

ERIK NYEMANN.
Han blev 22 år. Fra Skive.

PER SONNE.
Han blev 23 år. Fra Farsø.

PREBEN HAGELIN.
Han blev 21 år. Fra København.

KAI HOLGER SCHIØTH.
Han blev 23 år.  Fra København.

EDUARD FREDERIK SOMMER.
Han blev 21 år. Fra Lyngby.

En 12. mand skulle vise sig at være stikker. Han fortalte de 11, at de var på vej til koncentrationslejr i Tyskland, men at de havde en chance for at flygte, hvis de bad om at ”måtte træde af på naturens vegne.” De fulgte hans opfordring, men da de var kommet ned fra lastbilen, på landevejen ved Rorup, blev de alle skudt ned bagfra. 

De døde blev bragt tilbage til Shell huset, så de lokale, der havde hørt skuddene om natten ikke kunne se sporene fra udåden den næste dag. Men da en vejmand fandt patronhylstre fra maskingevær og et armbåndsur fra en af de henrettede på marken ved Rorup, forstod man sammenhængen. Tyskerne fortalte, at de 11 var ”Skudt under flugtforsøg”. 

Siden 1946 har der på årsdagen den 9. august være mindehøjtidelighed med blomsternedlæggelse og efterfølgende kaffe i Sognehuset, og traditionen er bevaret til i dag.


Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig