Når alarmen går, kan jeg stå på stationen i løbet af få minutter. Adrenalinen pumper, for man ved jo ikke, hvad man kommer ud til fortæller Per Jacobsen, der er deltidsbrandmand hos Lejre Brandvæsens station på Horseager i Hvalsø.
Per er brandmand på Lejre Brandvæsens station i Hvalsø
Fysioterapeut Per Jakobsen er deltidsbrandmand hos Lejre Brandvæsens station på Horseager i Hvalsø. Han elsker jobbet og fællesskabet.
Tekst og foto af Conny Probst
HVALSØ: – Nogen går til fodbold, andre går til karate. Jeg går til brandmand, siger Per Jakobsen, der for 13 måneder siden blev ansat af Lejre Kommune som deltidsbrandmand.
Han arbejder som fysioterapeut i Tune og bor i Hvalsø.
Andre deltidsbrandmænd både bor og arbejder i Hvalsø.
– Det var min kone, der selv har været deltidsbrandmand i Hvalsø, der mente, at nu var det min tur, fortæller han.
Man skal have fri fra sit job for at blive uddannet, men bliver kompenseret for fraværet. Grunduddannelsen og funktionsuddannelsen tager seks uger i alt, hvis man vælger fuldtidsuddannelsen. Man kan også vælge at tage uddannelsen i weekenderne, men så tager det længere tid.
– Vi bliver undervist i forskellige slukningsteknikker og redningsarbejder og lærer at redde personer, dyr og værdier.
– Jeg har også et udvidet førstehjælpskursus, så man kan assistere ved trafikuheld, indtil der kommer en lægefaglig person.
– Mens man er under uddannelse, er man med som ”føl”, når der er bud efter brandvæsenet.
– Lejre Kommune har valgt, at vi ikke har vagtordning. De satser på, at vi er nok hjemme. Jeg har ikke oplevet, at vi ikke har kunnet køre.
– Det er en god ordning; så kan man køre i Jem & Fix med god samvittighed, siger Per Jakobsen.
På få minutter
– Vi hjælper også nabostationerne på kryds af kommunegrænserne, og der har været travlt på det sidste.
– Når alarmen går, kan jeg stå på stationen i løbet af få minutter. Adrenalinen pumper, for man ved jo ikke, hvad man kommer ud til.
Per Jakobsen fortæller om en udrykning til Kirke Såby, hvor de var fremme på otte minutter.
– Det var rygning i sengen. Hvis der var gået længere tid, kunne det være gået grueligt galt.
Og om et udkald til Kisserup, hvor der var ild i et stråtag.
– Manden havde prøvet at få en fuglerede ud af skorstenen. Han havde puttet avispapir ind i luftspjældet, og så røg fuglereden ud – og landede på taget. Der var både røg og gløder, da vi ankom og fik ilden slukket.
– Jeg synes da, at vi gør en forskel. Det er ikke kun fru Hansens kat, vi skal hjælpe ned fra træet.
Når brandvæsenet bliver alarmeret, kører der som minimum en tankvogn og en sprøjte afsted fra Horseager med chauffører, røgdykkere og en holdleder.
– Er der behov for flere brandmænd, end der kan være i de to biler, så sætter vi også nogle følgekøretøjer afsted, forklarer Per Jakobsen.
Fællesskabet
– Jeg kan godt lide det fællesskab, der er hernede. Vi kaster gode bolde til hinanden, og der er god plads til vores forskelligheder.
– Vores private arbejde er meget forskelligt; jeg er fysioterapeut, en anden er kontormand og en tredje er slagter. Men når vi tager kasketten på, så er vi alle lige.
– Alle ved, at vi når længst ved at løfte i flok.
– Pt. er der ingen kvinder hernede, men der er plads til det. Det giver god mening med en blanding af m/k’ere.
– Jeg er i hvert fald glad for, at min kone sagde, at nu var det min tur, siger Per Jakobsen.
Fakta om Lejre Brandvæsen:
Lejre Brandvæsen servicerer cirka 28.000 borgere og rykker ud til brande, drukneulykker, færdselsuheld og miljøforurening.
Lejre Brandvæsen har cirka 40 medarbejdere fordelt på fuldtidsansatte og deltidsansatte. Brandfolkene ryk – ker ud fra to forskellige brandstationer; Horseager 6 i Hvalsø og Vintapperbuen 2 i Kirke Hyllinge.
For at blive ansat som deltidsbrandmand skal man bo indenfor fem minutter fra brandstationen, have en ren straffeattest og som minimum have kørekort til personbil.