Øm Jættestue er et af Danmarks mest anseelige og bedst bevarede oldtidsminder fra yngre stenalder, cirka 3000 år f. kr. og har på grund af løse sten i gærdet omkring mindesmærket, været lukket for offentligheden.
Penge på vej til genåbning af jættestuen
Løse sten omkring jættestuen har i årevis betydet lukning af Øm jættestue. Nu er jættestuen nævnt i finansloven og bliver genåbnet.
Tekst af Conny Probst. Foto Klaus W. Rasmussen.
LEJRE: Finansloven sætter over en milliard kroner af til kulturområdet. Der investeres i dansk kulturarv med penge til istandsættelser af fortidsminder. Finansloven hjælper også private virksomheder, der får flere penge til at dække udgifter til arkæologiske undersøgelser i forbindelse med byggeprojekter.
I tre år har Øm Jættestue i Lejre været afspærret og lukket for offentligheden på grund af løse sten i et gærde omkring en af stedets høje.
På finansloven er der nu afsat 1,6 millioner kroner til at istandsætte området.
– Det er synd, for den er blandt de største og bedst bevarede jættestuer i Danmark. Derfor er jeg glad for, at det nu er lykkedes at finde penge til, at vi kan få sikret, istandsat og genåbnet jættestuen, fortæller kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M).
I alt afsættes der 15 millioner kroner til at istandsætte det, som Kulturministeriet betegner som ”væsentlige og truede fortidsminder, der vurderes at have størst risiko for ned- eller sammenstyrtning”.
Øm Jættestue er et af Danmarks mest anseelige og bedst bevarede oldtidsminder fra yngre stenalder, cirka 3000 år f. kr.
Den blev opdaget som jættestue i 1832. Tidligere fremstod den som en høj kaldet Tværhøj. Det er en af de største og bedst bevarede jættestuer i Danmark.
Jættestuen blev restaureret i 2003, hvor man fandt nogle af de originale randsten.