Ødelagt, hullet eller plettet tøj afleveres på genbrugspladsen. Vådt, fugtigt eller jordslået tøj afleveres som restaffald. Tøj og tekstiler med rester af maling, olie, sprit eller lignende afleveres som restaffald eller på genbrugspladsen
Langt mere tekstilaffald genanvendes
Det udleder store mængder CO2, når tøjproducenterne producerer nyt tøj og tekstiler. Derfor stiller ARGO høje krav til den eksisterende genanvendelsesteknologi.
LEJRE: Nytter det overhovedet at aflevere udtjent tøj som tekstilaaffald, spørger affaldsselskabet ARGO – og kommer selv med svaret:
Mindst 80 procent af borgernes tekstilaffald bliver genanvendt til nyt tøj eller andre produkter. For eksempel tasker og isolering, akustikplader og møbelfilt.
Det er den hollandske koncern Wolkat, som de næste
to år skal oparbejde det tekstilaffald, som borgerne i blandt andet Lejre Kommune afleverer på genbrugspladse i Torkilstrup.
Hos Wolkat kradses tekstilaffaldet op, og med den nye aftale sikres det, at mindst 15 procent af tekstilaffaldet bruges til at fremstille nyt tøj og tekstiler.
Resten bruges som materiale i nye produkter. Blandt andet aftørringsklude, finere filtprodukter som tasker og grovere filtprodukter som isolering, akustikplader og møbelfilt.
Tøj som andre kan få glæde af, bør borgerne fortsat aflevere til velgørende organisationer.
Sniger der sig alligevel genbrugeligt tøj ned i posen med hullede strømper, sorterer Wolkat det fra og sælger det til genbrug, så nye ejere kan få glæde af det.