Gordon har sin egen Youtubekanal der hedder ”UD” og her ligger masser af videoer om både jagt og fiskeri.

Jeg vil gerne inspirere folk til at benytte og beskytte naturen

Gordon P. Henriksen arbejder med det, han er allermest passioneret omkring; jagt, fiskeri, madlavning og oplevelser i det fri.   

Del denne artikel

Tekst af Conny Probst. Foto fra “UD”.

LEJRE: Når Gordon P. Henriksen åbner vinduet i sit lille kontorhus i baghaven på Gl. Byvej 5 i Allerslev, kan han høre åens rislen. 

Det er en af de lyde, han holder meget af. 

Det kan man tydeligt se, hvis man lægger nakken tilbage og begynder at tælle de fiskestænger, der er monteret i loftet. 

– Det er kun et lille udsnit af mine fiskestænger. Jeg har mellem 60 – 80 i alt. Stængerne er specialiseret til hver enkelt fiskeart og til, om jeg fisker fra båd, på land osv. En maler har jo også mere end en pensel, siger han.

Gordon Henriksen er så privilegeret, at han – meget forenklet – lever af at fiske og jage. 

Det hele startede med en uddannelse, der gik i fisk.

– Min mor er amerikaner, så jeg har taget en bachelorgrad i Human Økologi i Maine, USA. På den måde kunne jeg komme ud og opleve noget samtidig med, at jeg uddannede mig. 

– Human Økologi er en spændende uddannelse med et meget bredt, samfundsmæssigt perspektiv med fokus på emner, der i bund og grund interesserer mig, fortæller Gordon P. Henriksen.  

Hjemme igen tog han en kandidatgrad i miljøbiologi og kommunikation på RUC. 

– Efterfølgende arbejdede jeg fem år på et fiskerejsebureau, Atlantik Travel, og fiskede de vildeste steder overalt på kloden. Jeg kunne ikke forestille mig et mere perfekt job, mens man ikke har børn, siger Gordon P. Henriksen, der i dag har tre børn på henholdsvis 10, 15 og 18 år.

– Efterhånden er det gået op for mig, at det ikke kun er fisken, man er efter, der tæller. Det er helhedsoplevelsen. Men jeg nyder stadig at se verden gennem jagt og fiskeri. Jeg har haft jagttegn i fem år.

– De sidste tolv år har jeg nydt livet som selvstændig. Jeg laver lidt af hvert. Jeg er vært og tilrettelægger på en masse tv-programmer og YouTube videoer, producerer radio og skriver bøger og artikler, arbejder som konsulent for kommuner og turistråd, laver podcasts, holder foredrag, arrangerer en masse fisketure og firmaevents, remser han op.

At se dyret i øjnene
Spørger man Gordon P. Henriksen, så har han verdens bedste job, der involverer alle de ting, han holder af: Jagt, fiskeri, madlavning, friluftsliv osv.

Senest har han fluefisket efter tigerfisk i Zambezifloden, omgivet af krokodiller og løver – og spist braiserede flodhestekæber. 

– Det er til min tredje bog, fortæller han.

Der bliver spist meget vildt til aftensmad på Gl. Byvej 5. For det er nemmere at skaffe end fisk.

– Vores fiskebestand er så presset, at der er langt imellem fangsterne. Vi spiser rådyr, harer osv.

Det er der mange forskellige følelser forbundet med, fortæller Gordon P. Henriksen.

– Jeg har mere lyst til at se det dyr, jeg skal spise, i øjnene og så træffe et aktivt valg. Folk, der køber en flæskesteg, er også med til slå dyret ihjel. 

– Jeg ved præcis, hvor mit kød kommer fra.

– Jeg jager for kødet og for at styrke min forbindelse med naturen. Jeg føler også et stort ansvar for at bruge hele dyret. 

– Nogle gange bruger jeg også skindet og bruger fjer til at binde fluer med.

– Jeg føler en forpligtelse over for det liv, jeg har taget. Jeg kan heller ikke lide at levne noget på tallerkenen, hvis det er et dyr, jeg selv har skudt. 

Skjoldungernes Land
– Der er helt fantastisk i Lejre. Vi har det hele; skove og fjorde, kultur og historie.

– Jeg er meget stolt af vores nationalpark. Af den måde, de forvalter naturen på. 

– Både i forbindelse med de naturplejeprojekter, de sætter i gang og med deres formidling af vores lokale natur og kultur, siger Gordon P. Henriksen.

Fedtemøg og iltsvind
Gordon P. Henriksen involverer sig også miljøpolitisk i bred forstand og var blandt andet konferencier og vært ved en demonstration foran Christiansborg i forbindelse med trepartsforhandlingerne.

– Jeg er stærkt bekymret for den måde, vi forvalter vores natur i Danmark. 

– Naturen skal prioriteres meget højere. 

– Jeg er er imod de grisefarme, der bruger store mængder foder og eksporterer kødet til udlandet – uden nogen nævneværdig fortjeneste og bidrag til samfundet. Men som producerer enorme mængder griselort og gylle, der kommer ud på markerne og i vores fjorde. 

– Der er en meget stor algevækst i fjordene og fedtemøg. 

– Sigtbarheden i fjordene er blevet mindre, og der er færre fisk.  

Naturformidling
– Jeg har mange bolde i luften. Og det kan godt være et stort pres. 

– Men jeg føler også en stolthed over at være selvstændig og kunne skabe en sund forretning. Jeg er stolt over at formidle naturen og over at kunne leve af min passion.

– Naturen fylder så uendelig meget i mit hoved.Og det ligger mig meget på sinde, at danskerne både bruger og benytter naturen, siger Gordon P. Henriksen. 

Om
Gordon P. Henriksen har blandt andet siddet i bestyrelsen for Nationalpark Skjoldungernes Land, som formand for Nationalparkrådet og er meget involveret i indsatser for at sikre miljøet i Danmark.

Han har skrevet to bøger og er i gang med en tredje.

”Ha’ det for vildt” handler om alle de oplevelser man kan have med et gevær, en fiskestang eller en køkkenkniv i hånden – i skoven, ved kysten eller på fjeldet. Den fortæller om hvordan vi får en tættere og mere meningsfuld forbindelse med naturen, når vi fisker, jager og tilbereder de vilde råvarer. 

”Et liv i fisk” handler ikke om, hvordan man fanger fisk, men mere om, hvorfor vi fanger dem: Eventyr, oplevelser, fællesskaber, udfordringer, kammeratskaber, mental sundhed og tid til ro og fordybelse. Der er inspiration til fiskeeventyr rundt omkring i Danmark – ved fjorde og kyster, på søer og på havet – såvel som en masse dejlige opskrifter, der kan laves på fisketurene eller hjemme i køkkenet. 

UD
”UD” er Gordon P. Henriksens helt eget YouTubeprogram – om alt det, han elsker. Med fokus på information såvel som inspiration. Her kan man blandt andet høre om fangst af ørreder, hornfisk og makrel og om at plukke muslinger og østers i Isefjorden og Roskilde Fjord.

Tv-programmet ”Nak & Æd” han Gordon P. Henriksen deltaget i fire gange. 

”Sol over Lejre” er en lille hyggelig film, produceret for Nationalpark Skjoldungernes Land. Den giver opskriften på en dag ved vandet – og på egnsretten “Sol over Lejre”. 

”FISKEguiden” er sætter fokus på alle de grundlæggende tips, tricks og metoder, som giver de mange gode oplevelser ude ved fiskevandet. 

Gordon P. Henriksen er initiativtager og har været vært på et børneprogram på DR Ultra kaldet Fiskemissionen. Han har tillige lavet programserien ”Storrygeren” og ”Fiskebanko” og deltaget i ”Versus”.

Minus
· Massivt boligbyggeri, især i Lejre by

· Overfyldte folkeskoler

· At man er stoppet med at hilse på hinanden på stierne

· Forurenende svinefarme

· Naturen er under pres

PLUS
· Nationalparken

· Danmarks bedste bryggeri ligger i Herslev

· Fjordene

· Skovene og godserne

· Lejres bæredygtige landmænd


Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig