Flemming Hjorth Jensen – nr. tre fra v. i bagerste række – har videregivet sin glæde ved orienteringsløb til datteren og hendes familie.

Hvalsø Orienteringsklub – den lille klub med de store skove

Hvalsø Orienteringsklub har medlemmer i alle aldre. Størstedelen er motionister, mens andre løber konkurrencer i både ind- og udland.
 

Del denne artikel

Tekst og foto af Conny Probst.

LEJRE: ”Nogle gange møder man vilde dyr, nogle gange flot natur  – og nogle gange løber man forkert. Orienteringsløb er for mennesker, der ikke har noget imod at blive våde, beskidte eller trætte”. 

Sådan beskriver en eliteorienteringsløber sporten, som de pt. 60 medlemmer af Hvalsø Orienteringsklub dyrker.

Hvalsø Orienteringsklub blev stiftet i 1986 på initiativ af tre personer, som havde erfaring med orienteringsløb fra andre klubber.  

Klubbens nærmeste skov er Valborup lige syd for Hvalsø, hvor der er opsat faste poster, som medlemmerne kan øve sig på, og som alle andre også kan bruge. 

Forår og efterår arrangeres der ugentlige træningsløb i Storskoven, Lerbjergskoven og ved Avnstrup. 

Den del har Jette Karlsen stået for i mange år.  

– Jeg lægger nye baner hver gang. Den korteste bane er på to kilometer, den længste på omkring fem kilometer, fortæller hun.

Klubbens formand siden 2008, Flemming Hjorth Jensen, har 50-års jubilæum som orienteringsløber til næste år. 

Glæden ved sporten har han videregivet til sin datter Mette Hjorth Jensen, der har været med i skovene siden barnsben. 

Hendes mand Lasse og børnene Ida på otte år og Noah på 11 år er også ivrige orienteringsløbere. 

– Det er sjovt at være ude i skoven og finde poster, fortæller Noah, der er så rutineret, at han for det meste løber alene. 

Alle kan være med
– Skovene, roen, naturen. Og af bruge pæren, svarer Jette Karlsen, da journalisten vil vide, hvad der er så fascinerende ved orienteringsløb.

Man kommer tæt på dyrene og på årstidernes forskelligheder i skoven, der er åben om vinteren og tæt om sommeren.

– Er man nybegynder og bange for at fare vild, kan man tage sin telefon med. Jeg kender skoven så godt, at jeg altid vil kunne guide vedkommende på rette vej igen, siger Jette Karlsen.

Ellers er et kort og et kompas de eneste redskaber, man har brug for, når man løber orienteringsløb, fortæller Flemming Hjorth Jensen.

– Det eneste, der kræves for at løbe orienteringsløb, er, at man har lyst. Man kan både gå og løbe. 

– Det er en meget familievenlig sport, og man kan godt tage barnevognen med. Man behøver ikke være i god form. Men man bliver det, siger han.

– Børnene elsker at løbe orienteringsløb. Det er jo også en lille smule skattejagt. I vores familie er det en tradition at tage på tredages orienteringsløb i påskeferien, fortæller Mette Hjorth Jensen. 

FAKTA:
Når man deltager i orienteringsløb, skal man finde et antal poster i terrænet (som oftest i en skov) ved hjælp af et orienteringskort og et kompas. 

Der er baner i flere sværhedsgrader, og længderne spænder fra 2 til 12 kilometer.

Man kan læse meget mere om orienteringsløb på Dansk Orienterings-Forbunds hjemmeside. 

Her kan man bl.a. finde postbeskrivelser, som orienteringsløberen bruger som en hjælp til at finde posterne.

Man kan også læse om orienteringsløb på hjemmesiden ”Find vej i.dk”, hvorfra man kan downloade kort over blandt andet Storskoven. 

 

 


Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig