At være frivillig kræver en betydelig tidsinvestering. I 2020 brugte frivillige i gennemsnit 15 timer om måneden på deres aktiviteter. 

Frivilligugen: Når lysten driver motoren

Frivillighed kan ses som en gave til både giveren og modtageren. 

Del denne artikel

Tekst af Lejre Kommune.

LEJRE: Frivillighed er, i manges øjne, en af de mest værdifulde måder, vi kan bruge vores tid på. I en verden, hvor tid er en knap ressource, er der faktisk mange i alle aldre der vælger at bruge deres frie timer på at bidrage til fællesskabet – og det gør en enorm forskel. Ifølge undersøgelser har personer, der arbejder frivilligt, dobbelt så stor sandsynlighed for at have god mental sundhed sammenlignet med dem, der ikke gør. Dette understreger, at frivillighed ikke blot er til gavn for samfundet, men også for den enkelte frivilliges velbefindende.

I Danmark har 40 % af befolkningen deltaget i frivilligt arbejde inden for det seneste år. Det er en imponerende andel, som viser, at vi som nation værdsætter det at bidrage til noget, der er større end os selv. Frivilligheden er særligt høj i land- og yderkommuner som vores her i Lejre Kommune, hvor fællesskaber ofte spiller en central rolle i hverdagen. Her engagerer folk sig i endnu højere grad end i bykommuner, hvilket kan afspejle et stærkere lokalsammenhold og en tættere tilknytning til de lokale aktiviteter.

Et særligt vigtigt aspekt af frivillighed er dets betydning for børn og unge. Når voksne deltager frivilligt i aktiviteter, gør de det ikke, fordi de skal, men fordi de vil. Det er en kraftfuld form for engagement, der udspringer af overskud og lyst, og det er noget, børn og unge lægger mærke til. De møder voksne, der bruger deres KAN-tid i stedet for deres SKAL-tid – voksne, der frivilligt vælger at investere i fællesskabet, og som dermed bliver rollemodeller. At opleve voksne, der brænder for det, de gør, og som tager ansvar for fællesskabet, er afgørende for de unges egen dannelse som demokratiske og samfundsbevidste individer.

En væsentlig pointe er, at frivilligheden i høj grad foregår inden for organiserede rammer – 68 % af de frivillige udfører deres arbejde gennem en forening eller organisation. Dette understreger, hvor vigtig den strukturerede indsats er for at skabe vedvarende og meningsfulde aktiviteter. Det er i foreningerne, at mange frivillige finder en platform for deres engagement og kan udleve deres interesser samtidig med, at de bidrager til fællesskabet.

At være frivillig kræver en betydelig tidsinvestering. I 2020 brugte frivillige i gennemsnit 15 timer om måneden på deres aktiviteter. Dette er tid, som kunne være brugt på mange andre ting, men som i stedet bliver kanaliseret ind i noget, der skaber værdi for andre. Det er en investering i fællesskabet, som både den frivillige og samfundet nyder godt af.

Det er også interessant at bemærke, at den mest aktive aldersgruppe inden for frivillighed på landsplan, faktisk er danskere mellem 36 og 45 år, hvor hele 43 % deltager i frivilligt arbejde. Denne aldersgruppe balancerer ofte mellem arbejde, familie og fritid, og alligevel formår mange at finde tid til at engagere sig frivilligt. Det vidner om, at lysten til at gøre en forskel for andre er en stærk drivkraft, der ofte overskygger de mange andre forpligtelser, som livet byder på.

Frivillighed kan ses som en gave til både giveren og modtageren. Det er her, vi som mennesker har mulighed for at skabe noget større end os selv og opleve den glæde og tilfredsstillelse, det giver at være en del af et meningsfuldt fællesskab. Og det er her, når vi giver af vores tid og energi, at vi virkelig bidrager til et stærkere og mere sammenhængende samfund.


Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig