– Der er cirka 30.000 borgere i kommunen der har 49 landsbyer, hvor det lokale kulturliv ofte er løftet af frivillige, der derved skaber fællesskaber, fortæller Thure Dan Petersen, centerchef for Kultur, Fritid og Turisme i Lejre kommune.

Frivillige er centrale for et velfungerende kultur- og fritidsliv

I Lejre Kommune er der stor bevidsthed om, hvor meget det frivillige arbejde betyder, fortæller Thure Dan Petersen, centerchef for Kultur, Fritid og Turisme i Lejre Kommune. 

Del denne artikel

Tekst af Conny Probst. Foto Klaus W. Rasmussen.

LEJRE: – Frivillighed er vigtig på mange planer. Først og fremmest på grund af den livskvalitet, det skaber for både modtageren og giveren, siger Thure Dan Petersen, som har været centerchef for Kultur og Fritid i Lejre Kommune siden 2012.   – Den vigtigste valuta i et menneskeliv er tid, og frivillige vælger at bruge deres frie tid på noget, der er større end dem, når de skaber aktiviteter sammen med andre frivillige  – og det er så stærkt.

– I Lejre Kommune har frivillighed altid været i fokus hos de skiftende kommunalbestyrelser. Der er en stor bevidsthed om, at frivillighed er med til at skabe det gode liv. 

– Den nuværende kommunalbestyrelse har forholdt sig aktivt til frivillighed blandt andet visionen ”Vores Sted” og tilknyttet fem kerneopgaver til visionen, der angiver retningen for kommunens arbejde. Her  er frivillighed og fællesskab helt centralt, forklarer Thure Dan Petersen.

Et aktivt fritidsliv
Der er dermed et stort ønske om, at Lejre Kommune skal være rigtig gode til at fokusere på frivillighed og fællesskaber. 

– I den seneste budgetaftale er der også et afsnit kaldet ”Aktivt fritidsliv”, som understreger, at frivillighed, foreningsliv og selvorganiserede grupper er en del af kommunens rygrad og med til at skabe den kommune, vi ønsker at bo i, siger han. 

I forhold til idrætsområdet er der udformet en idrætspolitik, der også arbejder kraftigt med frivillighed. 

– Der er cirka 30.000 borgere i kommunen der har 49 landsbyer, hvor det lokale kulturliv ofte er løftet af frivillige, der derved skaber fællesskaber, fortæller Thure Dan.  

– Der er frivillige i foreninger, klubber, på aktivitetscentre, plejehjemmene, lokalarkivet, biblioteket, bylaugene, i kulturhusene, havnene, sammenslutninger, bestyrelser mv.  

– Jeg oplever, at der er rigtig mange dygtige, passionerede frivillige – og det smitter; man får lyst til at deltage, man får lyst til selv at bidrage, når man kan mærke,  folk er engageret.

Sparringspartnere
– Den passion eller engagement er så vigtig at understøtte, og de fleste ved, at hvis de har en idé eller et behov for hjælp i relation til det at være frivillig, kan de bare ringe til administrationen eller kontakte politikerne fra de relevante politiske udvalg. 

– Jeg betjener blandt andet Kultur- og Fritidsudvalget,  og de er rigtig gode til at lytte til borgernes ønsker og tendenser. 

– Det er stærkt, at borgerne har et sted at komme med deres ideer og tanker for området, siger Thure Dan Petersen.

Administrationen er også rimelig god til at tage dialogen med de frivillige, mener Thure Dan. 

– Jeg tror, vi er relativt gode til at være sparringspartnere  – og til at være tydelige på, hvornår vi er nødt til at skifte kasket og være  myndighed. For det er jo også nødvendigt. 

– Jo tydeligere vi er med hensyn til forventningsafstemning, jo bedre.

Fysiske rammer og puljer
– Vi holder hele tiden øje med, om der er noget, der kan gøre det nemmere at være frivillig – om der for eksempel er nye og bedre lokalebookningssystemer, foreningsadministrationssystemer mv. 

– Vi forsøger at hjælpe foreningsliv og frivillige helt direkte ved at stille dygtige medarbejdere til rådighed. Det tilbud bliver meget anvendt både i forhold til spørgsmål om de fysiske rammer, eksempelvis haller og fodboldbaner såvel som foreningsudvikling, fortæller Thure Dan.

Kommunen bestræber sig også på at stille nemt tilgængelige puljer til rådighed, hvor man kan søge midler til  udvikling. 

– Lejre Kommune er god til dette med forskellige puljer som Frivilligt socialt arbejde, Aktiv i Lejre-puljen, Børne- og kulturpuljen, LAG Fjordlandet, Landsbypuljen, Klimaugepuljen og Genbrugspuljen. 

Derudover har kommunalbestyrelsen over en årrække investeret betragteligt i de fysiske ramme for de frivillige i kommune fortæller Thure Dan Petersen. 

– Det er gjort i grundig dialog med de frivillige. Her til efteråret starter for eksempel byggeriet af endnu en kunstgræsbane samt en helt ny og spændende idrætshal – alt sammen faciliteter der underbygger frivillighed. 

Et dejligt job
– Når vi mødes frivilligt, gør vi det, fordi vi har lyst. Det giver et drive, båret af passion. Det er et privilegium at kunne møde så mange engagerede folk; det smitter af på mange planer, siger Thure Dan Petersen.

– For mig personligt gør det, at jeg hver dag bliver så optaget af mit arbejde, at jeg så at sige ”forsvinder” i det.

Thure Dan Petersen er selv med i et par foreninger og hjælper til, når det passer ind. – Jeg har børn, der er meget aktive i foreninger, så pt. tager jeg rundt til klubber og stævner med dem. Min tid til at kunne bidrage mere som borger kommer også på et senere tidspunkt.

Oprindeligt er Thure Dan Petersen uddannet på musikkonservatoriet. Han startede som musikskoleleder i Hvalsø Kommune i 2003 og var kultur- og musikchef i Lejre Kommune indtil april 2012, hvor han blev centerchef for Kultur og Fritid. 

Han er bosat med sin familie i kommunen og har i øvrigt spillet enormt meget fodbold og spiller stadig på et lokalt hold. 

– Niveauet og forståelsen på holdet er enormt højt; der er fokus på de kreative, tekniske detaljer og de smukke mål, omend det nok går en anelse langsommere, end der bliver spillet på for eksempel landsholdet. Men dog ikke meget, tilføjer Thure Dan med et glimt i øjet.

Indimellem udfordrer en forening kommunen til duel – i fodbold – og Thure mindes stadig kampen mod Osted IF, hvor foreningen tabte 0-1. 

– Den kamp var de godt nok mindre stolte af. Men de kom dog stærkt tilbage – efter et længere træningsforløb, tilføjer han. 

– Jeg synes, det uformelle miljø mellem foreningslivet og kommunen er en kæmpe styrke, hvor også humor indimellem kan have sin plads. Det er med til at forbedre samarbejdet generelt. 

Om ledelse fortæller han: – Ledelse er i høj grad et spørgsmål om at få samspillet mellem mennesker til at fungere. Der er ofte tale om de samme mekanismer som i et band eller på et fodboldhold: Det er samspillet, der er det væsentlige. Og som regel kan man mærke, når den er der, når tingene lykkes på et lidt højere plan og flyder bedre. 

– Så er sammenspillet lykkedes, og det giver den fornemmelse af at være sammen om noget, der er større end en selv. Det, tror jeg, mange ønsker, og at det dermed også er en stor motivation for det at være frivillig, fortæller Thure Dan Petersen.

– Det er også vigtigt for den frivillige at se sine ideer og tanker blive anerkendt af andre mennesker. 

– Vi vokser alle af at se vores bidrag, tanker eller handlinger, værdsat. 

– Samtidigt får vi muligheden for at vise vores børn vigtigheden af at være en del af et demokratisk fællesskab  – og det er vigtigere end nogen sinde før, slutter Thure Dan Petersen.

Lejre Kommune har særdeles aktive borgere:
• Seneste Idræts – og Motionsvaneundersøgelse fra Bevæg dig for Livet viser, at hele 74,3 procent af kommunens borgere er fysisk aktive i 2023. I 2022 var tallet 72,9 procent. Ser man på Bevæg dig for Livet visionskommunerne er gennemsnittet på 74 procent.

• Medlemstætheden, dvs. hvor stor en andel af borgerne, der er medlem af en forening – trukket via CFR-registret, hvor idrætsforeninger, som er medlem af DIF, DGI eller Dansk Firmaidræt, hvert år melder deres medlemstal ind – er i Lejre Kommune 43,5 procent.  


Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig