I alle 17 kirker i Lejre Provsti kan man opleve kunstudsmykninger. Det kan være på en altertavle, på en prædikestol, ved døbefonten, på væggen, i loftet eller på gulvet. Gå selv på opdagelse.

Fra Søndergaard til Rasmussen

Kunstudsmykninger i kirkerne i Lejre Provsti – 1. del. 

Del denne artikel

Tekst af Mogens Petersen. Foto Conny Probst.

LEJRE: I  denne artikel – og i en følgende – giver jeg nogle eksempler på, hvilke kunstudsmykninger, du kan møde, og i hvilken kirke.   Jeg vil dog begynde et helt andet sted, nemlig med landskabs- og portrætmaleren Jacob Kornerup fra Roskilde. 

Han blev student fra Roskilde Katedralskole og tog sin uddannelse på Kunstakademiet. Senere blev han en pioner inden for arkæologi og kalkmalerier.

Jacob Kornerups forældre tilhørte en af de ansete Roskildeslægter. Hertil hørte også købmand Ludvig Ostermann, som ofte kom på besøg hos Peder Olsen på Søndergaard i Allerslev. 

Talentfulde Ole
På gården legede drengen Ole, der viste sig at have talent for at tegne. 

Ostermann fortalte Kornerup om den talentfulde Ole, og sammen skaffede de ham læreplads hos malermester Gottschalck i Roskilde, der også selv var kunstmaler. 

Ole, der i 1904 tog navnet Søndergård efter sit fødested, udstillede regelmæssigt på Charlottenborg og modtog i 1945 Eckersberg-medaljen for maleriet ”Roskilde Fjord ved Marbæk, vinter”. 

Ole Søndergaard fik en livslang relation til Jacob Kornerup både som læremester inden for kalkmalerier og som ven. 

Allerslev og Osted Kirke
Og under kyndig vejledning af Kornerup fik Ole Søndergaard sin første arbejdsopgave med restaurering af kalkmalerierne i Allerslev Kirke. 

I 1898 og i 1906 malede han ornamenterne i kirkens tårnrums hvælv som efterligninger af de motiver, han havde fremdraget fra skibets to hvælv. 

Den mest markante kunstudsmykning fra Ole Søndergaards hånd møder vi i Osted Kirke. 

I perioden 1922-24 malede han på triumfbuen (portalåbningen, der forbinder skibet med koret) en menneskegruppe, hvor det bibelske motiv samtidig viser personer fra hans egen samtid. 

På syd væggen over indgangsdøren har han malet mennesker, der i endnu højere grad har lighed med faktiske personer, der dengang levede i Osted. 

Traditionen med at udføre motiver af personer, der har lighed med faktiske personer på kalkmalerier, kan man også møde på malerier i færøske kirker. 

Endelig er altertavlens midterfelt med et motiv af Maria med barnet også skabt af Ole Søndergaard.

Kirke Hyllinge Kirke
Besøgende i Kr. Hyllinge Kirke kunne frem til 2018 se en kunstudsmykning af Ole Søndergaard på kirkens prædikestol. 

De seks felter på stolens forside havde nemlig siden 1924 været udfyldt af malerier af de fire evangelister og af Peter og Paulus. Malerierne var holdt i blege grå nuancer. 

I forbindelse med at kirkens menighedsråd bestilte kirkekonservator Ole Dufour til at ændre farvevalget på prædikestolen, så den matchede altertavlens kraftige farver, blev kunstmaleren Lars Rasmussen bedt om at udføre seks nye malerier som erstatning for Ole Søndergårds malerier. 

I respekt for sin ældre kunstnerkollega valgte Lars Rasmussen at fastholde bibelmotiverne, men han dykkede dybere ned i den rige symbolverden, der har præget kirkekunsten, og udtrykte den gennem fantasifulde farvekombinationer. 

Samtidig kunne apostlenes og evangelisternes navne, der var skrevet oven over prædikestolens felter, blive bevaret. 

Udsmykningen er på mesterlig vis fuldbragt med maleriet af det lysende skildpaddeskjold, der hænger under lydhimlen (det tag eller den baldakin, der anbringes over prædikestolen til forbedring af lyden, så præstens ord bedre kan høres). 

Det er værd at bemærke, at Ole Søndergaards seks oprindelige malerier fortsat er bevaret bag de seks nye malerier af Lars Rasmussen. 

Portrætter af kendte personer
I øvrigt har de to kunstmalere (der nåede at leve på denne jord samtidig i seks år, idet Søndergaard døde i 1958 og Rasmussen blev født i 1952) et kunstnerisk slægtskab, eftersom de begge også har malet flere portrætter af kendte personer. 

Således har Ole Søndergaard blandt andet udført billeder af dronning Alexandrine, kunstmaleren L.A. Ring og undervisningsminister Jørgen Jørgensen, og Lars Rasmussen har blandt andet udført billeder af biskop Jan Lindhardt, forfatter Johannes Møllehave og borgmester Poul Lindor Nielsen. 

Lars Rasmussen og Ole Dufour havde i mange år et atelier- og værkstedfællesskab i Husarstalden ved Det Kgl. Palæ i Roskilde. 

Lars Rasmussen bor i dag i Roskilde, men har et nært tilhørsforhold til Kr. Hyllinge. 


Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig