Beierholm tilbyder lige nu to timers gratis iværksætterrådgivning – er du interesseret, så tag direkte kontakt til Beierholm Roskilde.

Fra iværksætter til vækstvirksomhed- her er seks centrale redskaber, du får brug for

Annonce: Iværksætteri kan have mange udgangspunkter. En god ide, et hul i markedet eller et ønske om at gøre en positiv forskel for vores verden. Uanset hvor du kommer fra, og hvor du vil hen, er der fælles fokuspunkter, der er gode at have med i rygsækken på din vækstrejse. 

Del denne artikel

Tekst af Conny Probst.

Som den foretrukne revision- og rådgivningsvirksomhed for mindre og mellemstore virksomheder, er Beierholm også specialiseret inden for rådgivning af iværksættervirksomheder. Med erfaring som sparringspartner fra utallige vækstrejser giver Randi Landergreen Andersen, partner og statsaut. revisor i Beierholm, dig her seks centrale redskaber, du får brug for, når du går fra at støbe et fundament til at skalere forretningen.

1. En knivskarp forretningsplan
Forretningsplanen er der, hvor det hele starter. En grundigt udarbejdet forretningsplan, dokumenterer virksomhedens eksistensgrundlag – både for dig selv, for dine fremtidige samarbejdspartnere og for banken.

I en god forretningsplan svarer du på spørgsmål som:

– Hvad er virksomhedens idégrundlag og produkter?

– Hvad er virksomhedens potentiale?

– Hvem er konkurrenterne?

– Hvor skiller jeg mig ud på markedet?

– Hvor skal jeg sælge mine produkter, og hvordan gør jeg?

– Hvad er udviklingspotentialet og hvordan kommer jeg dertil?

– Hvordan ser jeg min egen rolle i virksomheden nu og i fremtiden?

– Hvordan skal forretningen finansieres?

2: Et dynamisk netværk
Et netværk kan have mange former og formål. Fra familie og venner til erhvervs- og brancheorganisationer. Sørg for at du har netværk, der følger virksomhedens vækst. Start i det små og følg så med udviklingen.

Du kan for eksempel være en del af det lokale start up miljø eller kontorfælleskaber. Du kan opsøge mentorer, advisory boards og lignende. I takt med du dyrker dit netværk, vil du opleve, at det stille og roligt åbner sig foran dig. Men det kræver, at du engagerer dig og prioriterer det – også når det ikke direkte berører dig og din forretning.

3: En velvalgt virksomhedsform
Valg af virksomhedsform er også vigtigt og der er forskellige muligheder. Etablering af virksomhed kan ske, hvor du enten starter direkte i selskabsform med begrænset hæftelse (ApS). Eller hvor du starter som personlig ejet virksomhed med en mindre startkapital, for så efterfølgende at udvikle din virksomhed og omdanne til et selskab med mulighed for at få investorer ombord eller at ansætte medarbejdere.

4: Et velfungerende ERP-system
Det er måske ikke lige så medrivende som den kreative og idegenerende proces, men den strukturelle udvikling af virksomheden er afgørende for succes på den lidt længere bane. Opstart af tilstrækkelig ERP-system til bogholderi, fakturering og registreringer bør derfor prioriteres. Det skal ske tidligt og kan så udvikle sig til noget større, når det viser sig nødvendigt. Men start altid med et ERP-system.

5: Et gennemarbejdet budget
Et drifts- og likviditetsbudget skal udarbejdes og løbende følges for at kunne følge med virksomhedens udvikling og holde styr på likviditeten. Herunder skyldig moms, medarbejder skatter mv. Du skal koble virksomhedens budget sammen med din forretningsplan.

6: En velbegrundet værdiansættelse

Der kan også blive brug for investorer til at skubbe yderligere til din virksomheds vækstpotentiale. Inden du henter fremmede investorer ind, skal du dog være klar med en værdiansættelse af virksomheden.

Med i en sådan beregning skal du blandt have virksomhedens historiske resultater og budgetteret resultater, og du skal også undersøge, hvilke nøgletal andre virksomheder i din branche bliver værdiansat på.

Lad dit næste skridt blive dit bedste skridt
Og husk så, at ingen virksomheder springer afsted på vækstrejsen på dag et. Heller ikke de hurtigste af slagsen. Tag et skridt ad gangen. Og jo mere velforberedt du er, jo hurtigere og længere skridt kan du tage.

KONTAKT:

Mette Elmann Johnsen, Partner, statsaut. revisor Direkte tel.: 46 30 69 33 mel@beierholm.dk

Carsten Johnsen, Partner, statsaut. revisor Direkte 44 45 01 37 cjh@ beierholm.dk


Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig