Foreningen Dansk Vin avl, afholder hvert år et Vinskue, hvor hobbyavlere og erhvervsavlere dyster om at lave de bedste vine. Her blev det til en “særlig udmærkelse”.
Fra drue til flaske
De sidste 4 år har Jørgen Fogh Rasmussen haft en vinproduktion i Holtensminde. Han står tidligere bag etableringen af Hornbeer, som med succes bryggede øl. Men finder, efter bryggeriet er solgt, at det er tid til nye udfordringer.
Del denne artikel
Tekst og foto af Robert Dumong.
LEJRE: Det danske klima kan være en udfordring for en vinproducent. Vi har færre solskinstimer end i de traditionelle vinlande Frankrig, Italien og Spanien, men vælger man de rigtige sorter er der basis for en dansk produktion.
Det har betydet, at den danske vinproduktion gennem mange år har været en hoppy præget produktion.
Men tiderne og klimaet har været med den danske vinproduktion, og Solaris er navnet på en drue, der egner sig fint l det danske klima. Den behøver færre solskinstimer for at opnå tilstrækkeligt sukkerindhold og det er en kæmpe fordel, som betyder at høsten foregår fra midten af september til først i oktober.
Druerne presses
Tidligere var det ikke ualmindeligt, at druerne specielt under sydlige himmelstrøg, blev hældt op i meget store kar, og plukkerne med bare fødder stampede rundt på dem under stor munterhed. Men det er nu historie eller måske turisttiltag
Nu bruges i Afstilkeren, det er en sindrig maskine, der skiller stilke fra druer, knuser druerne og pumper druemassen, der kaldes pulp, op i Hydro pressen, som er en finmasket cylinder, med en oppustelig membran i midten. Her presses saften ud af pulpen, som så pumpes op i en af de tre 1000 liter tanke til gæring.
Gæring og alkohol
Der bliver tilsat en gær der passer til den vintype vi ønsker. Der er køling på tankene. Hvidvin og de mousserende vine, gæres ved en relativt lav temperatur på 14-15 grader. Lav gæringstemperatur er med til at give en mere ren druesmag i det færdige produkt. Ved gæringen sker der kemiske processer, hvor kulhydraterne, som er dannet i frugterne, bliver omdannet til alkohol. Vinen færdiggærer over 2-3 måneder. Herefter står vinen og lagrer, og partikler og gærceller synker til bunds, så vi får en klar vin.
Tankene, hvor det er den mindste som er afbildet, er tilspidsede nedefter, og det betyder, at bundfaldet bliver separeret. Taphanerne sidder over den tilspidsede bund.
En del af vinen har gæret under tryk, så der bliver kulsyre – bobler – i vinen.
Tapning
I foråret er vinen klar til tapning. Den kan drikkes umiddelbart, men bliver bedre ved at vente nogle måneder
Dansk Vinskue
Foreningen Dansk Vin avl, afholder hvert år et Vinskue, hvor hobbyavlere og erhvervsavlere dyster om at lave de bedste vine. Der deltager som regel 2-300 vine som bliver bedømt af trænede vinsmagere. Det er såkaldt blindsmagning, hvor man på forhånd ikke ved hvem der har produceret vinen og andre detaljer. Her på vingården har vi den glæde, at vinene falder i dommernes smag, og der er blevet tildelt ”særlig udmærkelse” for flere af vinene. Fortæller Jørgen Fogh.
Arbejdet i marken
I medens vinen hygger sig i tankene i vine riet, er der masser af arbejde i marken, med beskæring og opbinding. Der er brug for mange timer, og i branchen regner man med et tidsforbrug på cirka én time pr plante. Så med de 3200 planter, som står på Holtensminde Vingaard, så er der brug for to årsværk, som man kalder det når to personer er fuld tidsbeskæftiget i eet år. Men Jørgen og Gundhild råder ikke over to personer et helt år, Så de må løbe lidt hurtigere!