– Det er mig meget magtpåliggende, at tingene bliver gjort etisk og moralsk. Især i denne tid, siger Flemming Damgaard Larsen.

Det kræver en god planlægning

Det er kun i weekenden, der er huller i Flemming Dalgaard Larsen tætbeskrevne kalender. På hverdage er han til møder hver eneste aften.  

Del denne artikel

Tekst af Conny Probst. Foto Klaus W. Rasmussen.

KIRKE HYLLINGE: Flemming Damgaard Larsens fjernsyn er ikke større end en mellemstor computerskærm. Til gengæld er mange af væggene i parcelhuset i Hyllingeparken dækket af store bogreoler.

For når Flemming Damgaard Larsen bliver grebet af noget, så fordyber han sig i det og holder fast. Det gælder både politik, fritidsinteresser – og bopæl. 

Han har altid boet i Kirke Hyllinge, for det er et godt sted at bo, synes han.

– Her er kort afstand til Roskilde, vores handelsby, og til naturen. Alt det, man skal bruge, er lige uden for byen. Kirke Hyllinge ligger lige på grænsen mellem storbyen og naturen.

Flemming Damgaard Larsen er søn af en vognmand, men det var ikke den vej, han valgte at gå efter endt militærtjeneste. Han læste jura og blev cand.jur. i 1981.

– Det har altid været det samfundsvidenskabelige, der har haft min interesse. Men jeg hjalp min far i min fritid og i ferierne, mens jeg læste.  

Politik
Som 22-årig blev Flemming Damgaard Larsen valgt ind i den daværende Bramsnæs kommunalbestyrelse for Venstre og har – siden kommunalreformen i 2007 – siddet i den nuværende kommunalbestyrelse i Lejre Kommune. 

Fra 1974 til 2002 – i 28 år – sad både Flemming Damgaard Larsen og hans far Egon Larsen i kommunalbestyrelsen i Bramsnæs. Det udløste en plads i Guinness Rekordbog.

– Jeg blev medlem af Venstres ungdom som 14-årig og meldte mig ind i moderpartiet, da jeg var 18 år. 

– Jeg overværede – som eneste tilhører- det sidste sognerådsmøde i Hyllinge-Lyndby i 1970, og var tilhører til samtlige kommunalbestyrelsesmøder i Bramsnæs fra 1970 til 1974. Dengang var der møde i kommunalbestyrelsen hver 14. dag, fortæller han.

Efter 51 år i kommunalbestyrelsen er forberedelsen til diverse møder blevet lettere.

– Jeg ved, hvor det centrale er i sagerne, og hvor faldgruberne er, siger Flemming Damgaard Larsen, der gerne stiller op til kommunalbestyrelsen igen i år. 

– Jeg spærrer ikke vejen for nogen. Men jeg synes, at det er vigtigt med nogen med erfaring og nogen, der er grønne. Den diversitet er vigtig.

– Jeg plejer at sige, at de bedste borgermøder er dem, man har over køledisken hos købmanden.

– I starten interesserede jeg mig meget for kultur- og skoleområdet. Senere rettede jeg interessen mod det tekniske område. Efterhånden som jeg er blevet ældre, er mit fokus rettet mod ældreområdet.

– Det er mig meget magtpåliggende, at tingene bliver gjort etisk og moralsk. Især i denne tid, siger Flemming Damgaard Larsen.

Ridder af Dannebrog
– Vi må gerne gå foran. Både på det lokale og landspolitiske plan. Det er meget væsentligt.

Flemming Damgaard Larsen har siddet i Folketinget fra 2001 – 2015 og været til nytårskur og til hofbal på Christiansborg. De sidste par år var jakken prydet med ordenen Ridder af Dannebrog, som han blev tildelt i 2012.

Sidste år blev ordenen – efter en indstilling fra Lejre Kommune  – vekslet til Ridderkorset af 1. grad af Dannebrogsordenen.

– Når man får tildelt en orden skal man ind og takke regenten. Jeg havde kjole og hvidt på, da jeg takkede Dronning Margrethe i 2012. Jeg kan se på billeder, at man nu kun behøver at iføre sig jakkesæt, siger han.

Det kommunale engagement førte i 1990 til medlemskab af Roskilde Amtsråd, hvor Flemming Damgaard Larsen var medlem gennem 17 år, indtil amternes nedlæggelse ved udgangen af 2006. 

Sjællands Regionsråd har han været medlem af siden 2017.

– Møderne foregår i Sorø, og der er mange møder hver måned. Jeg er stolt af, at en kommune som Lejre også kan gøre sig gældende i Regionsrådet og komme med alle de værdier, vi har, siger han.

Slægtsforskning
Flemming Damgaard Larsen har dyrket slægtsforskning siden han var 12 år gammel. – Dengang brugte jeg megen tid på landsarkiverne. Nu er det hele digitaliseret. 

– Jeg har omkring 6.000 bøger, som jeg primært bruger som opslagsværker; jeg har en hel del lokalhistorie, historiske bøger og biografier. Jeg bruger dem til at få noget kød på min slægtsforskning, så det bliver mere levende, fortæller han.

– Jeg kan føre mit slægtstræ helt tilbage til begyndelsen af 1400-tallet

Planlægning, planlægning
Mange ville blive forpustede, hvis de så Flemming Damgaard Larsens tætbeskrevne kalender og alle de møder, han deltager i. – Det handler om at lave en god planlægning, siger han.

– Jeg er til møder hver eneste dag, og er som regel først hjemme ved 21-tiden. Så forbereder jeg mig, lige indtil jeg går i seng. Jeg ligger aldrig på sofaen og slapper af. 

– Jeg ser aldrig fjernsyn, så udsendelser kan jeg ikke snakke med om. Til gengæld møder jeg mange spændende mennesker. Det, synes jeg, er interessant. 

– Så får jeg indtryk af, hvad der rører sig, og hvad det er, folk er optaget af.

– Jeg har ingen spildtid, tid hvor jeg ikke får udrettet noget. Og jeg har ikke mange blomsterbede i haven; det har jeg ikke tid til. 

– De sidste seks uger har jeg været ordstyrer ved seks generalforsamlinger. Hvis jeg kan hjælpe, så vil jeg gerne det. Jeg skal være meget syg, før jeg ikke kommer til det, jeg har lovet.

– Jeg skal ikke spille kostbar. Jeg kan slappe af i weekenden, hvor jeg af og til ikke skal noget, siger Flemming Damgaard Larsen.


Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig