Del denne artikel

Den 13. november fylder Grethe Saabye 60 år, og det fejrer hun den 15. november med åbent hus på Brobjergvej 17 i Abbetved.

.

Det er altid godt, at blive udfordret på sine meninger

Der skal forskellige perspektiver til for at skabe en udvikling, der giver plads til alle, mener viceborgmester Grethe Saabye, der har engageret sig, lige siden hun var teenager. Medio november fylder hun 60 år.

Del denne artikel

Tekst af Conny Probst. Foto Klaus W. Rasmussen.

LEJRE: Elevråd, forældrebestyrelse, skolebestyrelse og kommunalbestyrelse. En medfødt nysgerrighed og et ønske om at vide mere har været den drivkraft, der alle dage har fået Grethe Saabye til at stille sig i forreste række, når der skulle findes folk, der ville engagere sig. 

– Man kan ikke stå og brokke sig ude på sidelinjen uden at deltage aktivt – og dermed bringe sig selv i risikozonen for andres mening. Jeg kan i hvert fald ikke lade være. 

Grethe Saabye kommer fra Give, hvor forældrene havde en kartoffelgård. Hun er nummer fire ud af en søskendeflok på otte, og er den eneste, der har bosat sig på Sjælland – nærmere bestemt i Kirke Såby. 

– Vi havde forbud mod at tage ned i byen i joggingtøj og træsko, men skulle altid klæde os pænt på. Ellers var der nogen, der ville have en mening om så børnerig en familie, mente vores forældre. 

Den børnelærdom hænger ved, den dag i dag. Man træffer aldrig Grethe Saabye ude i byen iført ”campinghabit”.

Fra Give til København
Grethe Saabye mødte sin mand i 1983, da han kom ind på familiens gård for at købe jordbær. 

– Det udløste en del advarsler for min store fraværsprocent på Vestjysk Gymnasium; jeg var i København hos Peter det meste af tiden, fortæller hun.

Efter 1. g tog hun et år til Frankrig og i 1985 flyttede hun til København, uddannede sig til jordemoder og blev gift. 

– Vi ville gerne flytte på landet, men ejendomsmægleren rystede på hovedet over vores ønsker om en gård med 200 meter til skole og indkøbsmuligheder. Men vi fandt den; på Fynsvej i Kirke Såby. I en landsby, der har rigtig meget at byde på.

– Gården har vi arbejdet på og transformeret igennem 25 år. Vi bygger fortsat om. Her bor vi, her har vi virksomhed og lejelejligheder. 

– På den måde har vi fremtidssikret os selv, når vi en dag går på pension. På den måde, kan vi blive boende, siger Grethe Saabye.

Politik
Ved valget i 2001 blev Grethe Saabye valgt som partiets 1. suppleant. C fik valgt to medlemmer ind i kommunalbestyrelsen, og da den ene senere trak sig blev Grethe Saabye medlem af kommunalbestyrelsen. 

– Jeg stillede ikke op til valget i 2005. Mine børn havde brug for mig. Jeg sagde mit job op, stoppede i kommunalpolitik og gik hjemme. Samtidig blev jeg mere og mere involveret i min mands arkitektvirksomhed, hvor jeg styrer økonomien, fortæller hun.

Til kommunalvalget i 2009 blev Grethe Saabye igen valgt ind i kommunalbestyrelsen for Det konservative Folkeparti, og her har hun siddet solidt lige siden. De sidste 10 år som udvalgsformand.

– Politik er, lidt ligesom sport er for nogen, noget, man bliver afhængig af. Du får rigtig mange informationer, viden og indsigt og har hele tiden en fornemmelse af, hvad der foregår og hvor, kommunen er på vej hen, fortæller hun.

Borgerinddragelse
Det var børnepolitikken og social- og sundhedsområdet, der i sin tid fik Grethe til at gå ind i politik. Det er områder, der står hendes hjerte nær. 

– Ikke mindst fordi, det er nogle af de områder, som er borgernære. Hvor kommunen ikke bare bliver en diffus størrelse om noget, der foregår oppe på rådhuset. Men hvor beslutningerne kan skabe rammerne om det gode familieliv og sikre værdighed for dem, der har brug for det. Konservative kerneværdier, understreger Grethe Saabye. 

Områderne fylder stadig meget, men i de senere år har erhvervspolitikken også taget en stadig større del af Grethe Saabyes tid. 

– Pengene skal jo tjenes, før de kan bruges. Det kræver gode vilkår for virksomhederne, siger Grethe Saabye – der også landspolitisk har agiteret for bedre vilkår for landkommuner som Lejre.  

Fællesnævneren for Grethe Saabye har med hendes egne ord været, at hun har været drevet af den enkelte medborger. 

– Derfor har det også de senere år været utroligt givende at komme ud, stå ansigt til ansigt med borgerne. Ikke mindst i forbindelse med den senest vedtagne Plan- og Bæredygtighedsstrategi – den strategi, der i virkeligheden ligger til grund for Lejre Kommunes fysiske udvikling i fremtiden. Både når det gælder bosætning, erhverv, biodiversitet og klima over en bred kam, fortæller Grethe Saabye.  

Kom med
Står det til Grethe Saabye, så skal der flere yngre, politiske kræfter på banen.

– Det er nemmere at få indflydelse, end mange tror, hvis man engagerer sig og åbner munden, siger Grethe Saabye, der håber at kunne inspirere andre til at være aktive i kommunalpolitik.

– Kom med, vær konstruktiv og byd ind med ideer. Det er bedre end at stå på sidelinjen og kritisere dem, der forsøger at komme med løsninger, lyder opfordringen.

– Man skal passe meget på, som senior-politiker ikke at tro, at man ved, hvordan ”osten skal skæres”. Det er altid godt at blive udfordret på sine meninger. 

– Vi er ikke bare én slags mennesker; der skal forskellige perspektiver til at skabe en udvikling, der giver plads til alle.

– Jeg er ikke så naiv at tro, at jeg altid har de rigtige svar. Men jeg forsøger da, siger Grethe Saabye. 

60 år
Den 13. november fylder Grethe Saabye 60 år, og det fejrer hun den 15. november med åbent hus på Bro-
bjergvej 17 i Abbetved.

– Hver gang, man passerer et årti, så sætter det gang i tankerne. 

– For mig er det at blive 60 år ensbetydende med, at der er noget godt i vente. 

– Jeg har de sidste tre år fået fire børnebørn, så tab af ungdommen er blevet afløst af noget, der er mindst lige så dejligt, siger hun.


Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig