Umiddelbart forventer administrationen, at der skal købes faste nødgeneratorer til de tre plejehjem og Grønnehave.

Der mangler nødgeneratorer i kommunen – pt. er der ingen

Pt. er der ingen nødgeneratorer i kommunen, som kan opretholde de livsvigtige funktioner på plejehjem mv. ved længerevarende strømafbrydelser. Der er brug for både faste og mobile generatorer.

Del denne artikel

Tekst af Conny Probst.

LEJRE: I 2023 kom Energistyrelsen med en opdatering af ”Vejledning til offentlige og private virksomheder om nødstrøm”. Det skyldes blandt andet, at krigen mellem Rusland og Ukraine har medført en række afledte effekter på elforsyningssikkerheden: Der er risiko for strømafbrydelser i mindre eller større omfang. 

Ved strømafbrydelser længere end to timer, er der for nuværende ikke nogen nødgeneratorer i Lejre Kommune, som kan opretholde de livsvigtige funktioner på plejehjem, på midlertidigt døgnophold eller sikre de mest nødvendige kommunale arbejdsopgaver. 

Faste og mobile
Umiddelbart forventer administrationen, at der skal købes faste nødgeneratorer til de tre plejehjem og Grønnehave. 

Ved at sikre kontinuerlig strømtilførsel til medicinsk udstyr, elbiler, opvarmning/køling, belysning, madlavning og kommunikation, kan risikoen for alvorlige helbredsmæssige konsekvenser minimeres og samtidig opretholdes et trygt og sikkert miljø for beboerne. 

Endvidere anbefaler administrationen, at der indkøbes en til to mobile nødgeneratorer til beredskabet, så der kan drives krisestab og andre essentielle funktioner. 

De mobile nødgeneratorer kan tillige understøtte en videre drift ved midlertidige lokale strømnedbrud (eksempelvis et overgravet hoved kabel) og en række akutte hverdagshændelser. 

Økonomi
Opbygningen af en nødgeneratorkapacitet er forbundet med en del usikkerhed om omfang og priser. 

Derfor har administrationen anbefalet kommunalbestyrelsen, at der afsættes en anlægspulje på to millioner kroner til formålet. 


Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig