Claus Jørgensen er mangeårigt medlem af bestyrelsen i SF Lejre. Han overtog formandsposten på generalforsamlingen i slutningen af februar.

Claus Jørgensen: Her er både luft og liv

På Møllerjorden 48 i Lejre bor SF’eren Claus Jørgensen med sin familie. Her er økologi på middagsbordet, solceller på taget og elbil i garagen.

Tekst af Conny Probst. Foto Klaus W. Rasmussen.

Del denne artikel

LEJRE: I 2005 flyttede Claus Jørgensen og resten af familien fra en lejlighed på Nørrebro til et parcelhus i Lejre. – Vores ældste søn skulle starte i skole, og vi ville gerne flytte til et område, hvor vi kunne få en have, og hvor der var masser af frisk luft. Og så glædede det os, at der er stier til næsten alt her, fortæller han.

– Herude er der luft, liv, fjorde, søer, åer og masser af naturområder. Både Hanne og jeg benytter os meget af naturen. Vi er begge løbemennesker, og vi kan også godt lide at gå ture i de omkringliggende skove. 

– Jeg synes, det er fantastisk, at vi har økologi lige uden for døren. Vi har to landbrug; Godis Grønt og Hegnsholt, vi har to lokale ølbryggerier og Friis Holm Chokolade. DagligBrugsen i Lejre er danmarksmester i økologi, og SuperBrugsen i Hvalsø har også meget økologi. – Det er sådan noget, vi skal ”dyrke” endnu mere.

Kemiluppen
Claus Jørgensen er cand.techn.soc (miljøplanlægger) fra Roskilde Universitet. Siden 2004 har han været ansat hos Forbrugerrådet Tænk Kemi, hvor han har titel af projektchef. 

Hans fagområde er uønsket kemi i forbrugerprodukter, men også miljømærkning, Svanemærket og EU-Blomsten,hvor han blandt andet sidder i Miljømærkenævnet. 

– Jeg har et dybt fagligt og politisk engagement i miljø- og klimakampen. De seneste tyve år har jeg særligt kæmpet for at få uønsket kemi ud af forbrugerprodukter og rådgivet forbrugerne om den grønne omstilling.

– Jeg har været med til at udvikle ”Kemiluppen”. En app, der hjælper folk med at undgå problematiske stoffer i kosmetik og pleje samt vask og rengøring.

–  Den er blevet downloadet 800.000 gange, siden den blev introduceret. 2023 var et rekordår med næsten fire millioner scanninger, og i 2024 er der registreret 15.000 scanninger om dagen. Så noget tyder på, at vi kommer over de fire millioner scanninger i år, fortæller Claus Jørgensen.

– Alle kender klimakrisen og biodiversitetskrisen. Den tredje krise er kemikaliekrisen.

– I mine øjne er vi mennesker udsat for et stort kemikalie-eksperiment. Alle kender historien om PFAS, og Danmark har været med til at lave et forslag EU-forslag om, at vi skal forbyde PFAS. 

– Det er blot én gruppe af kemikalier, der er problematiske. Der er tusindvis af uønskede kemikalier, og desværre går det alt for langsomt med at få kemikalier ud af produkterne.  

Skolemad
Claus Jørgensen er også meget optaget af forholdene for børn og ældre. – Vi skal sørge for, at vores yngste og vores ældste får en ordentlig behandling. – Jeg har sat mig meget ind i mistrivsels-problematikkerne blandt børn og unge. En del af løsningen er at sikre gode institutioner og skoler, med kompetente voksne – det er en hovedprioritet. 

– Hvis jeg kunne bestemme, så skulle vi have skolemad. Det er nemlig ikke alle, der får sund og ernærende mad hver dag. Forskning fra Sverige og Finland har vist, at børn, der får sund skolemad, klarer sig bedre. Og så kunne klasserne skiftes til at lave mad til hinanden og samtidig lære om gode, grønne, økologiske og nærende fødevarer.

– På vores plejecentre og institutioner bliver der allerede tilberedt økologisk mad. Så bliver man ikke udsat for alle sprøjtegiftresterne. 

Kultur og fritid
– Noget af det, der fungerer rigtig godt i Lejre, er kultur og fritidsområdet. Her er gode, engagerede borgere, der sørger for, at vi har noget at tage os til i fritiden. 

– Desværre er mange af de frivillige ildsjæle efterhånden oppe i årene. Det kniber med at få yngre kræfter til at tage over. 

– Derfor skal vi sikre, at vi har de rigtige faciliteter, som gør, at de har lyst til at være med. Rammerne skal være i orden, siger Claus Jørgensen.

– Vi skal også sikre, at foreningerne ikke løber sur i det på grund af for mange formaliteter.

Solceller og elbil
Claus Jørgensen og hans kone har samme uddannelse og går utrolig meget op i miljøet.

– Vi har solceller, elbil, varmepumpe og køber stort set udelukkende økologiske og svanemærkede produkter.  

– Politik handler om at ændre tingenes tilstand – til det bedre. Det er derfor, jeg gik ind i politik. Det fylder rigtig meget, siger Claus Jørgensen.

– eg synes, at vores demokrati er udfordret. Borgerne vil gerne engagere sig i og kæmpe for enkeltsager og deres nære liv. Det er jo herligt, men færre vil engagere sig i politiske partier. 

– Det er et demokratisk problem. Det er jo partierne, der bestemmer, hvem der kan stille op ved valg. 

– Jeg vil arbejde for at få flere til at engagere sig, at være med til at hæve sig op i helikopterperspektiv og se på tingene i et større perspektiv. 

– Der er behov for, at vi tager samtalen om, hvor vores samfund skal bevæge sig hen. Enkeltsager er vigtige, men samfundet som helhed har brug for engagerede demokratisk indstillede borgere, siger Claus Jørgensen. 


Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig