Carl Madsen sov ind i sit hjem en smuk juni dag i 1978.

Carl Madsen (i midten) sov ind i sit hjem en smuk juni dag i 1978.

Carl Madsens sidste tur

Landsretssagfører Carl Madsen var i 1950-1970erne nok den mest kendte person i Lejre.

Tekst af Erik Rasmussen

Landsretssagfører Carl Madsen var i 1950-1970erne nok den mest kendte person i Lejre.

Gennem mange år havde han markeret sig som advokaten, der talte samfundets svages sag. Og han talte med en skarp tunge!

Carl Madsen var også advokaten, der førte sagen for Christiania i Landsretten. Han gjorde det på et tidspunkt, hvor kræften havde tæret ubønhørligt på ham.

Christianitterne hyldede hans indsats med et fakkeltog foran hjemmet i Højby.

Carl og Lenis hjem i Højby var stedet, hvor man blev vel modtaget og beværtet – og ikke mindst stedet, hvor man kunne få en alvorsfuld god snak.

Jeg havde lært den talentfulde keramiker i Gl. Lejre – Lene Regius – at kende, og en dag sagde hun, at jeg måtte lære at kende Carl Madsen, der sammen med hustruen Leni og datteren Beken boede i et smukt hus Højby.

Et varmt venkab
Der blev ikke langt fra forslag til handling, og en dag troppede vi op i Højby, hvor jeg blev præsenteret for familien Madsen.

Det blev indledningen til et langt og varmt venskab.

Det blev samtidig en tid, hvor der blev fortalt historier og berettet om tiden, hvor Danmark var besat af tyskerne.

Carl Madsen var under Anden Verdenskrig og Danmarks besættelse kommunist, og sammen med andre ligesindede blev han anholdt af dansk politi og indsat i Horserødlejren.

I forbindelse med arrestationen blev fangerne lovet, at myndighederne ville slippe dem fri, hvis tyskerne pludselig ville overtage lejren.

Den historie troede man af gode grunde ikke rigtigt på, og så begyndte nogle af dem – bl.a. Carl Madsen – at grave en tunnel, de ville kunne bringe dem tilbage til friheden.

Mange døde
Tunnellen blev færdig på et gunstigt tidspunkt, så flugten blev lykkeligt gennemført, da det viste sig at det lovede løfte ikke blev holdt. 

For dem som ikke nåede ud i friheden, endte det med ophold i en tysk kz-lejr. Mange af dem døde under opholdet i en kz-lejr.

Inden Carl Madsens anholdelse havde han med venners hjælp fået hustruen Leni, der var jøde, sejlet til Sverige. 

Leni havde sammen med andre været skjult på kirkens loft i Gilleleje, men af uransagelige årsager blev hun af en tjenestemand flyttet til et andet skjulested.

Leni blev lykkeligvis reddet, men de andre fra kirkeloftet endte i kz-lejr!

Et samlingssted
Men tilbage til Lejre og Højby.

Som nævnt var hjemmet i Højby samlingssted for mange af kommunens indvånere.

Som tiden gik, viste det sig desværre, at Carl Madsens liv lakkede mod enden. Fra at være en trind person var han pludselig blevet meget tynd.

En dag spurgte Beken mig, om jeg ville køre en sidste tur med hendes far. Carl Madsen ville gerne genopleve nogle af de smukke steder i kommunen, hvor han havde redet på sin dejlige hest.

Svaret var selvfølgelig et klart ja.

Det blev en køretur, som jeg har placeret i ”mindernes bog”. Carl og jeg fik talt om livet. Og om alt det både han og jeg havde oplevet. Og ikke mindst fik vi talt om smukke Lejre.

Kort tid efter – en smuk juni dag i 1978 – sov Carl Madsen stille ind i sit hjem.

Drømmesyn
På vej hjem fra Albertslund Posten- som jeg ejede – oplevede jeg et mærkværdigt syn. Foran mig så jeg pludselig en rustvogn køre ud på landevejen ved Højby.

Der var imidlertid absolut intet! Det var ren og skær fiktion eller drømmesyn.

Vel ankommet hjem på ”Bygården” ringede telefonen. Det var Carl Madsens datter Beken, der ville fortælle mig, at hendes far var død. Det vidste jeg godt lød mit svar, for jeg havde jo i min fantasi set rustvognen præcis på det tidspunkt, hvor hendes far drog det sidste suk.

PS: Borgere i Lejre foreslog kommunen, at der blev rejst et mindesmærke for Carl Madsen i byen, men dette blev afslået. Borgerne fik dog billedhuggeren Hanne Varming til at lave en skulptur af Carl Madsen Da den bronzestøbte skulptur var vel udført, blev den tilbudt kommunen, som pænt takkede nej tak.
I stedet sagde Albertslund Kommune ja tak, da man fik tilbud om at overtage skulpturen som gave.

Skulpturen af Carl Madsen står i dag i Albertslund.

Fakta:

Erik Rasmussen er født den 3. april 1935 i Thisted og endte på et senere tidspunkt i livet tidspunkt i Albertslund, hvor han i 1965 stiftede Albertslund Posten, der gennem årene blev nævnt som Danmarks bedste lokalavis.

Erik Rasmussen var flere år censor på Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus og var i en periode formand for Distriktsbladenes Sammenslutning.

Erik Rasmussen boede i mange år i Lejre kommune – først på Gl. Byvej 14 i Allerslev – og år senere som ejer af ”Bygården” på Munkedammen 1.

I 1880 blev det et farvel til Lejre og god dag til Helsingør i nordsjælland

I 1995 blev Erik Rasmussen udnævnt til Ridder  af Dannebrogs ordenen.

Fem år senere – i 2000 – blev avisen solgt og Erik Rasmussen valgte pensionisttilværelsen.

Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig