
Det vurderes, at projektet kan have stort potentiale for formidlingen af lokalhistorien, og at erfaringerne fra projektet kan være relevante for lokalarkiver i hele Danmark.
Ambitiøst projekt med fire spor
Nu skal der gang i fondsansøgningerne, så det ambitiøse projekt kan komme i gang.
Del denne artikel
Tekst af Conny Probst.
LEJRE: I 2022 besluttede Udvalget for Kultur, Fritid & Turisme, at der skulle arbejdes med film som en mulighed for at dokumentere, indsamle og formidle lokalhistorien.
Nu har den kommunale administration udviklet et ambitiøst projekt, som med fire spor vil formidle lokalhistorien bredt, inspirere borgere til – ved hjælp af film – at blive aktive medskabere af deres lokalhistorie samtidig med, at frivillige aktiveres i nye fællesskaber.
Man vil inddrage professionelle og frivillige filmskabere samt udskolingselever i formidlingen af lokale historier. Københavns Universitet tilknyttes med følgeforskning.
Udvalget gav på sit seneste møde grønt lys til, at administrationen kan gå i gang med at søge fondsmidler til projektet.
En ekstra dimension
Lejre Arkiv formidler i dag hovedsageligt arkivets materiale ved billeder, lyd og tekst. Filmformatet kan give en yderligere dimension til fortælling af egnens historie.
Derfor udviklede Lejre Arkiv i 2021-2022 en pilotfilm, der gav et bud på et format for produktion af lokalhistoriske kortfilm, der dokumenterer og fortæller enkelte borgeres fortælling.
Formålet var at bruge filmformatets styrke til at skabe en direkte relation til fortiden gennem en personlig fortælling fra personer, der har haft og stadig har en stærk, personlig forankring i lokalområdet.
Pilotfilmen skildrer Bent Gottfredsens aftryk på lokalhistorien gennem sit mangeårige frivillige arbejde med udviklingen af besøgsstedet Tadre Mølle.
Administrationen har efterfølgende videreudviklet konceptet, så der udover produktion af lokalhistoriske film er et stort fokus på inddragelse af borgere og frivillige samt læring for folkeskolelever.
Derudover er der indarbejdet et forskningsspor, så projektet kan indsamle erfaringer, som kan benyttes af lokalarkiver landet over.
Det tilpassede filmprojekt hedder FilmArkivet.
De fire spor
1. De professionelle film, der tager udgangspunkt i erfaringerne fra pilotfilmen.
2. De frivillige film, hvor man vil etablere et lokalt filmværksted og tilbyde frivillige nøglepersoner undervisning i, hvordan man skruer en film sammen.
3. Undervisning/læring, hvor der udvikles skolepakker, som kan benyttes af lærerne til undervisning i forskellige fag.
4. Viden, hvor forskere fra Københavns Universitet vil undersøge, hvordan filmmediet kan bruges til at øge interessen for lokalhistorie på tværs af generationer.
Et stort potentiale
Det vurderes, at projektet kan have stort potentiale for formidlingen af lokalhistorien, og at erfaringerne fra projektet kan være relevante for lokalarkiver i hele Danmark.
Det er derfor også vurderingen, at det vil være muligt at finansiere store dele af projektet med fondsmidler.
Projektet har p.t. et anslået budget på 6,3 millioner kroner fordelt på fire år.
Udgifterne er blandt andet til ansættelse af en projektleder, produktion af professionelle film, indkøb af udstyr til filmproduktion, samarbejde med en forsker mv.