Da Robert Dumong og Orla Caspersen i 2010 vandrede gennem Lindholmskovene udpegede Orla en gravhøj, som mange mener kunne være Thyras tilholdssted.

Lokale historier og myter: Thyra Boløkse

Hvor det var i Lindholm skoven Thyra havde sin hule ved man ikke med sikkerhed, men der er flere gisninger om, hvor det var.

Del denne artikel

Tekst og foto af Robert Dumong.

LEJRE: Historierne om Thyra Boløkse og hendes røverbande er fortalt mange gange, Lokalt er det dyrlægen fra Gevninge, som har ydet det vægtigste bidrag, men også Achton Friis har historien med i sit værk De Danske Øer, og på nettet kan man finde flere versioner. Historien er kort, at Thyra levede i skovene omkring Lindholm. Sammen med sine 12 sønner dannede hun en røverbande, som stjal og undertiden slog rejende, der passerede, ihjel. Ligene gravede de ned rundt om i skoven.

Det blev fortalt, at den ældste søn var far til de andre drenge.

En skovarbejder var aktiv, da banden blev fanget. Han genkendte Thyra, og inden hun nåede at opfatte det, slyngede han hendes klæder tæt om hende, og bankede hende fast til en træstub, hvorefter han ilede til Lindholm, hvor man mobiliserede en større gruppe. Ligesom Robin Hood havde Thyra en fløjte, som kunne kalde sønner til sig. Den brugte de så efter at have lagt sig på lur, og greb sønnerne efterhånden som de dukkede op. 

Dommen
De 13 røvere, Thyra og de 12 sønner, blev ved Roskilde Ret dømt til halshugning, og ligene blev lagt på hjul og stejle udenfor deres hytte, som mest sandsynligt var en del af en gammel jættestue.

Dette er den officielle historie, som sluttede i 1716 Den man kan finde i mange udgaver med små variationer,

Men. Jeg mener den på mange punkter hænger dårligt sammen.

De 12 sønner
Det lyder en smule mærkeligt, at ældste søn er far til de andre. Personligt mener jeg at andre muligheder er mere sandsynlige.

Thyra har sikkert fået den første søn, da hun som ung tjente på en af de omkringliggende gårde, hvor det ikke var usædvanligt at husbond belå sit tyende, og siden smed dem på porten, hvis de blev gravide. Og hvordan har Thyra så klaret til dagen og vejen, sandsynligvis i en alder af omkring 15 – og alene.

En oplagt mulighed er, at hun de næste mange år har serviceret den lokale befolkning med seksuelle ydelser, og for dette har fået den nødvendige kost og fornødenheder som modydelse. At hun næsten permanent var gravid, og sikkert klarede fødslerne på egen hånd, er ikke et fænomen som var ukendt.

Efterhånden som hun er blevet ældre, og sikkert mindre attraktiv som sexobjekt, samtidigt med at den voksende børneflok har været ubekvem for den, der ønsker afløb for sine drifter, er besøgene aftaget, og som alternativ livsform, har hun så i selskab med drengene røvet de, der passerede på vejen mod Holbæk og Kalundborg.

Hulen
Hvor det var i Lindholm skoven Thyra havde sin hule ved man ikke med sikkerhed, men der er flere gisninger om, hvor det var. Da jeg i 2010 vandrede Lindholm skovene igennem sammen med Orla Caspersen, udpegede han en gravhøj, som mange mente måtte være stedet.

Meget er sket siden. Tilvoksning og jord som er faldet sammen. Men under alle omstændigheder må man vel konstatere, at nogen luksustilværelse har det ikke været for Thyra og hendes sønner.

I de gamle fortællinger siges, at man måtte bruge 25 vogne, da hendes hytte skulle tømmes. Det har sikkert ikke været indbo alene, så man kunne tænke at hun og sønnerne måske har været en slags loppemarked, hvor bønderne, som ikke havde et for spændende og rigt liv under Stavnsbåndet, kunne bytte sig til røvede luksusgenstande og afregne med livsfornødenheder.

I alle tilfælde synes det besynderligt, at man, da banden bliver fanget, har stillet sig op uden for hulen, og grebet sønnerne efterhånden som de kom ud. Hvis man vidste hvor hulen lå, og gennem en årrække betragtet banden som kriminelle, hvorfor havde man så ikke tidlige fanget dem?

Endeligt ville det for mange have været rimeligt ubelejligt, hvis deres besøg hos den unge Thyra var blevet almenkendt, og drengene der voksede til var en latent trussel. Så det var på alle måder en bekvem løsning, at Thyra og sønnerne blev anholdt. Og siden kunne man så polere lidt på historien, så den passede bedst ind i lokalsamfundets selvopfattelse.

Jeg erkender at det er en anden krølle på historien om Thyra Boløkse og hendes sønner. Men den forekommer mere sandsynlig.


Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig