Lørdag aften kan man høre Daimi og Louisiana Jazzband.
Under Åben Himmel – Grøn Kirkefestival
Annonce: Kirkerne i Herslev, Gevninge, Kornerup, Sæby, Gershøj, Skibby, Ferslev, Vellerup, Kyndby og Krogstrup inviterer igen i år til kirkefestival den 6. – 9. september på marken nord for Sæby Kirke. Et stort antal ansatte og frivillige hjælper til både før, under og efter festivalen.
Del denne artikel
Tekst af Conny Probst. Foto Klaus W. Rasmussen.
HORNSHERRED: I 2012 blev der for første gang – blandt andet på initiativ af sognepræst Helene Rasmussen – holdt festival under åben himmel på marken nord for Sæby Kirke.
Det er blevet en tilbagevendende begivenhed kun afbrudt et år pga. corona.
Festivalen har tre ”overskrifter”: Fællesskab, bæredygtighed og grøn omstilling. Det betyder blandt andet, at det, der sælges af spise- og drikkeligt, skal være 75 procent økologiske.
– Lejre Provsti har bevilget penge til festivalen i mange år, og vi har altid fået et beløb fra det grønne stiftsudvalg i Roskilde. I år har vi tillige fået midler fra Frederikssund Provsti, fortæller Helene Rasmussen.
Styregruppen, der består af 10 personer, starter planlægningen af festivalen lige efter jul – med udgangspunkt i, hvad der er i lokalområdet, fortæller Helene Rasmussen.
Rammerne og formen er friere
– Der er åbne rammer for festivalen, og vi ønsker at samarbejde mest muligt og så bredt som muligt med vores lokalsamfund. Samtidig med, at det skal kunne forenes med festivalens værdigrundlag.
– Konceptet for festivalen er, at det skal være en blanding af gudstjenester, koncerter, fællessang, refleksioner, noget for børn, mad, samvær, fællesskab osv.
– Det, der sker til kirkefestivalen, kunne også ske i en kirke i løbet af et år.
– Med festivalen ønsker vi at komme ud med kirkens værdier og skabe et møde for samtale, fælles oplevelser til glæde og til eftertanke. Rammerne og formen er friere til kirkefestivalen, fordi det foregår udendørs.
Alle generationer kommer til festivalen, fortæller Helene Rasmussen.
– Vi er sammen på tværs af alder og generationer. Det, synes jeg, er en styrke.
– En del af festivalens grundlag er jo netop, at vi gerne vil samle så bredt som muligt.
Mad, hygge og fællesskab
Når halmballerne ligger på markerne, så går man i gang med at pynte op på festivalpladsen.
I løbet af festivalens tre dage vil der være koncerter, optræden, friluftsgudstjeneste, halmlegeplads og hoppekirke, boder, kreative værksteder og mulighed for at købe lækker mad fra foodtrucks, der kan nydes ved langbordene eller siddende på en halmballe.
– Alt mad står eksterne for. Vi står for de kreative boder og for salg af varme og kolde drikke og kage. Det er rimelige priser, så alle kan være med.
– Man er ikke forpligtet til at købe; man kan sagtens medbringe sin egen madkurv, understreger Helene Rasmussen.
Genbrugstøj
Sidste år forsøgte man sig med en bod med genbrugstøj, som var indsamlet i løbet af året. Det blev så stor en succes, at boden bliver slået op igen i år.
– Det første stykke tøj er gratis. Tøjet har vi fået fra private, og der er både tøj til børn og voksne.
Herudover har konfirmanderne alletiders chance for at finde deres konfirmationstøj 2025.
– Skibby Kirke har gennem nogle år samlet genbrugs-konfirmationstøj – nogen vil kalde det vintagetøj – sammen. Vi arrangerer modeshow, hvor tøjet bliver vist frem for konfirmanderne. Man kan få sit konfirmationstøj helt gratis på festivalen, og det er efter først-til-mølle-princippet, fortæller Helene Rasmussen.
Talk om Kunst og kulturmøde
I år er man så heldige at få besøg af billedhuggere fra Zimbabwe, som byder indenfor i deres stenværksted.
Lørdag kan man tillige høre billedhugger Laila Westergaard fortælle – i en talk om kunst med Helene Rasmussen – om at arbejde med kunst og om kunstformidling, om at rejse til Zimbabwe, om det kunstneriske håndelag og om arbejdsprocesserne, der hører til. Det vil foregå i Sæby kirke.
Laila Westergaard er vokset op i et stenhuggeri i Lemvig og har blandt andet skabt bænkene på Ro’s torv i Roskilde.
I foråret 2024 deltog hun – sammen med nogle af medlemmerne bag gruppen ”Afrika i Lejre” – i en international workshop for billedhuggere i Zimbabwe og har i den forbindelse udstillet på National Gallery i Harare.