Lejre Kommune er tovholder for Klimaugen og de mange arrangementer – og står også for en del arrangementer selv.

Grøn omstilling skabt i fællesskab – Klimaugen 2024

Fra den 6. til 15. september kan man for fjerde gang komme med til arrangementer om bæredygtighed og grøn omstilling, skabt af borgere, virksomheder og Lejre Kommune – i hele kommunen.

Del denne artikel

LEJRE: Klimaugen er masser af inspirerende, sjove og tankevækkende arrangementer rundt i hele kommunen. Og Klimaugen er for alle, skabt af de mange.

Der har været stor interesse for at være med i årets Klimauge. Det vidner de mange ansøgninger til kommunens klimaugepulje om, og det er da også første gang, at alle midler fra puljen er uddelt. 

Derfor byder Klimaugen på mange og meget forskellige events. 

– Der har været en ret stor søgning til puljen, og det er vi virkelig glade for, fortæller programleder for klimaindsatsen, Gry Bertelsen fra Center for Teknik & Miljø.

– Lejre Kommune kan så meget, men vi er nødt til at deles om det her. Det er unikt, at der er så megen drive og virkelyst derude, siger Gry Bertelsen og citerer et par punkter fra kommunens klimaplan:

– Klimaplanen handler om alt det ”vi” kan gøre. Og med ”vi” menes Lejre Kommune i samarbejder og partnerskaber med borgere, organisationer, virksomheder, politikere, medarbejderne i kommune og landsbyerne – både i og uden for den kommunale geografi. 

– Lejre Kommune har ikke én engageret klimagruppe, men 28.000 klimaborgere.

Åbningstale på kulturnatten
–  Traditioner tager tid. Nu holder vi Klimaugen for fjerde gang, og det er skønt at mærke, at flere borgere og virksomheder byder endnu mere aktivt ind. 

– Det betyder også, at Klimaugen kan tilbyde noget for enhver smag: Fællesspisninger og festivaler. Kreative workshops, paneldebatter og tips om klimatilpasning. 

– Jeg glæder mig meget til Klimaugen og til at sætte det hele i gang, fortæller borgmester Tina Mandrup, der holder Klimaugens åbningstale til Hvalsø Kulturnat den 6. september.

Klimaplan på hjul 
Lejre Kommune er tovholder for Klimaugen og de mange arrangementer – og står også for en del arrangementer selv. 

På bibliotekerne kan man opleve køkkenhavekursus og arrangementer om klimatilpasning af sit hus. Lejre Ungdomsskole holder Upcycling-værkstedsdage for alle unge. 

Og som noget ganske nyt triller Vores Sted-vognen rundt i kommunen for at høre borgernes input til Lejre Kommunes kommende Klimaplan.

– I år er der også arrangementer, der har fokus på de klimaudfordringer, vi allerede har. ”Er du klar, når vandet kommer”, spørger vi, og hvis man ikke ved, hvordan man kan sikre sin ejendom, så får man muligheden for at blive klogere her, fortæller Grethe Saabye, der er formand for Udvalget for Erhverv, Klima & Lokal Udvikling. 

– Vores Sted-vognen triller rundt i kommunen og spørger efter input til vores kommende klimaplan om, hvordan vi sammen kan nedbringe udledningen af CO2, og hvordan fremtidens landskaber skal se ud. 

– Her er fokus lidt længere ud i horisonten. For med den kommende Klimaplan planlægger vi vores fremtidige klimaarbejde – og det gør vi bedst sammen med borgerne.

Lørdag den 7. september befinder Vores Sted-vognen sig på Øm Klostergaard på Klostergårdsvej 29. Der er høstfest på gården med paneldebatter, filmvisninger, ture i landskabet, maskindemonstration, workshop og aktiviteter til børn. 

Mellem klokken 12 og 16 kan man kigge forbi vognen og dele sine drømme med Lejre Kommune om, hvordan fremtidens landskaber skal se ud.

Baggrund:
• Lejre Kommune har som medlem af Klimaalliancen og det internationale klimanetværk C40 vedtaget en ambitiøs klimaplan med en målsætning om, at kommunen skal være CO2-neutral i 2050  – og have reduceret udledningerne med 70 procent i 2030 sammenlignet med 1990. 

• Klimaugen skaber involvering, engagement, netværksdannelse og formidling af klimaomstillingen til borgere, foreninger og erhvervsliv i Lejre Kommune. 

• Arrangementerne skal inspirere til, at klimaomstilling kan ske som en integreret del af det gode og bæredygtige liv på landet i Lejre Kommunes 49 landsbyer og småbyer. 


Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig