Eksempler på, hvordan naboerne udsyn bliver, når solcelleparken er blevet etableret.
Bekymring over solcelleanlæg har givetsammenhold og et større indblik i kulturhistorien
Det startede med Borgergruppen Bevar Fjordlandskabet. Og er endt med fælles cykelture, gåture i det gamle jernbaneterræn, skønne dialoger og et berigende nabokendskab.
Del denne artikel
Tekst af Conny Probst.
KIRKE HYLLINGE: – Vi havde nok glemt lidt, hvor værdifuldt det naboskab, der er her, egentlig er, fortæller Alice Nielsen, om det udbytte, der er kommet ud af Borgergruppen Bevar Fjordlandskabet og de møder, som en række naboer til et planlagt solcelleanlæg nord for Kirke Hyllinge har holdt.
Borgergruppen blev stiftet i efteråret 2023, og en kernegruppe af naboer er blevet ved med at holde sammen og bidrage til at udvide hinandens lokalkendskab.
– Vi har besøgt hinandens jorder og fået et større indblik i områdets gravhøje, kirkernes placering og det gamle jernbaneterræn, siger Alice Nielsen.
Nyttigt kortmateriale
Gruppen har studeret detektorkort for området og er dykket ned i historien om den Midtsjællandske Jernbane.
Herudover har man nærstuderet fund og fortidsminder og plandata fra Plan- og Landdistriktsstyrelsen.
– Hvis man som borger har købt et sted og gerne vil vide noget om den jord, man har købt, så er de kort guld værd, fortæller Alice Nielsen.
Som naboer har gruppen haft stort udbytte af møderne. Foruden at have sat sig ind i områdets kulturhistorie har man gået ture på hinandens jorde og marker og set rester fra den gamle jernbane flere steder.
– Vi har lært hinanden godt at kende. Jeg er imponeret over, hvor smukt området egentlig er og over den samhørighed og kærlighed, mine naboer føler og har til de ejendomme, vi hver især har.
– Vores fælles bekymring for den store solcellepark har tilført noget, som er endt positivt. Den har i hvert fald gjort mig endnu mere nysgerrig på vores historie og på, hvordan området er blevet skabt i tidernes morgen, siger Alice Nielsen.
Det nære
– Som mennesker er vi optaget af udsyn. Men har man forståelse for det nære, så har man også en bedre forståelse for sin hverdag.
– Livet leves jo ikke kun i ferier og ved højtider. Jeg er glad for – og synes, at det er vigtigt – at være blevet forankret. Der er noget, der har foldet sig ud, siger Alice Nielsen.
– Vi har lært hinanden at kende på en helt anden måde og møder hinanden på en anden måde.
– Lokalkendskabet har bragt os sammen. Vi har fået et helt andet indblik i hinandens liv og hverdag, end når man mødes i supermarkedet og smalltalker.
– Der er kommet et udefinerbart fællesskab. Når man går ned og handler, så føler man, at man kender nogen. At man har fundet nogen, der har de samme værdier som en selv og som værner om lokalområdet.
– Og man lægger mærke til nogle ting i landskabet, som man ikke har lagt mærke til før.
Og udsigten til en stor solcellepark i det kulturhistorisk bevaringsværdige landskab?
– Ting, som man ikke er herre over, skal man lære at leve med, siger Alice Nielsen og tilføjer:
– Men modstanden hos os naboer er tydelig. Solcelleparken vil skæmme det smukke, bakkede fjordlandskab. Og vi synes, at uvisheden med hensyn til mulige langtidsvirkende konsekvenser, forurening af grundvand, lysreflektion og støjgener mv. er bekymrende.
Midtbanen i Kirke Hyllinge 1928-1936:
• Særligt for området er, at den Midtsjællandske Jernbane fra 1920’erne grænsede op til området mod sydøst. Langs den sydlige del af området kan man stadig se spor efter midtbanen.
• Midtbanen var en jernbanestrækning, der skulle forbinde Midtsjælland fra nord til syd – fra Næstved til Frederikssund, og dertil var det planen, at banen skulle forsætte videre til Hillerød. I den nuværende Lejre Kommune var der stationer i Hvalsø, Kirke Såby, Kirke Hyllinge og trinbræt i Bjergskov, Torkilstrup, Jenslev og Biltris. Strækningen blev allerede nedlagt i 1936.
• Passagertallet fra Kirke Hyllinge station toppede med 7.291 rejsende i 1929/1930, mod 2.543 rejsende i 1935/36.
• Jernbanevolde fra Midtbanen består derfor stadig i landskabet på Midtsjælland, og her et særligt tydelige spor i form af en jordvold.
Kilde: LK 103 – for et solcelleanlæg nord for Kirke Hyllinge. Forslaget inkl. miljørapport, kommuneplantillæg og § 25-tilladelse er i høring til 12. august 2024.
Nyttige hjemmesider:
• www.kulturarv.dk/fundogfortidsminder (Slots- og Kulturstyrelsen)
• https://kort.plandata.dk/ (Plan- og Landdistriktsstyrelsen)