Brian Damsgaard, der bor i Hvalsø, er allerede i gang med at forberede et tilsvarende event – den 7. september i Thy, hvor familien har sommerhus.
Skjoldungemarchen – Danmarks smukkeste march – og du skal da med, ikke?
Det har taget Brian Damsgaard et år at indhente tilladelser og forberede Skjoldungemarchen, der guider deltagerne gennem skove, åbne sletter og landskaber, der har været vidne til århundreder af historie.
Se meget mere og tilmeld dig på: www.skjoldungemarchen.dk
Del denne artikel
Tekst af Conny Probst.
LEJRE: – Jeg havde håbet på 500 deltagere. Pt. har 750 meldt sig. Så nu håber jeg på omkring 1.000 deltagere, fortæller Brian Damsgaard om Skjoldungemarchen lørdag den 8. juni.
Fire gange har han selv deltaget i Mammutmarch København. Og det gav ham ideen til selv at organisere en march gennem de naturskønne omgivelser i Nationalpark Skjoldungernes Land.
– Jeg har brugt et år på forberedelserne. Ruterne er planlagt med skønhed, oplevelser, udfordringer og attraktioner for øje. Er man ikke allerede forelsket i nationalparken, så bliver man det med sikkerhed på sin rute.
Man kan selv vælge sin udfordring: Der er ruter på 20, 40, 60 eller 75 kilometer.
20 km, det kan de fleste klare. Der er afsat otte timer til de 20 km; dvs. at man blot skal gå 2,5 km i timen, siger Brian Damsgaard.
I den anden ende af skalaen – de 75 km – er der afsat 18 timer og 45 minutter. Her starter deltagerne allerede klokken seks om morgenen.
Skjoldungemarchen starter og slutter ved Lejre Hallen, og det er Brian Damsgaard, der sender deltagerne afsted og tager imod dem og overrækker medaljer, når de har gennemført marchen.
– Skjoldungemarchen er også for børn. Min søn på 11 år skal gå sammen med en kammerat.
Mange forberedelser
De første, som Brian Damsgaard henvendte sig til for at indhente tilladelse til Skjoldungemarchen, var Naturstyrelsen og Nationalpark Skjoldungernes Land.
– Da de havde givet grønt lys, kontaktede jeg Lejre Kommune for at få liv til at afholde arrangementet.
– Bagefter har jeg talt med lodsejere og private skovejer. Og dem er der mange af, siger han.
Marchen foregår på stier for ikke af genere dyrelivet, og for hver 20 km er der anlagt et depot.
– Her er mad og drikke og toiletter. Her kan man få sig et hvil og blive tilset af samaritter, hvis man eksempelvis har fået en vable.
– Vi bestræber os på at efterlade naturen så uberørt som muligt. Vejvisning sker via app’en Komoot, som er simpel at bruge. Inden start modtager man ruten i GPSform, hvorefter app’en viser vej, ligesom man kender det fra bilnavigation, forklarer Brian Damsgaard.
– Jeg har fået et hav af hjælpere. Blandt andet spejderne i Hvalsø. De stiller med 25 hjælpere og får en sum penge, som de kan bruge på spejderlivet.
Helt speciel stemning
– Jeg kan rigtig godt lide at vandre. Det giver mig en indre ro, siger Brian Damsgaard.
– På dagen skal man vandre, helst ikke løbe, men gå og nyde naturen og måske få nogle nye bekendtskaber.
– Der er en hel speciel stemning til sådan et event. Man har overskud til at snakke, og man går mange timer med folk, man ikke kender. Man kan både få livshistorier og anekdoter undervejs.
Brian Damsgaard gør meget ud af, at det hele er ordentligt. – Det er ikke en skrabet event. Der er masser af mad og drikke, masser af hjælpere og masser af stemning, lover han.