Borgmester Tina Mandrup: “Det er god læsning – også selv om alle målinger naturligvis skal tages med et gran salt. Overordnet er jeg naturligvis glad for, at vi igen i år går frem, og nu er så tæt på at være med i den bedste tredjedel på landsplan.
Ny undersøgelse: Fortsat fremgang for Lejre som erhvervsvenlig kommune
Lejre Kommune får den bedste placering nogensinde i den årlige undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed, som DI netop har offentliggjort.
Bedst på Østsjælland og nr. 34 på landsplan – sådan placerer Lejre Kommune sig i undersøgelsen “Lokal Erhvervsvenlighed 2023”. Det er en landsdækkende undersøgelse, der evaluerer og sammenligner erhvervsvenligheden i landets kommuner. Undersøgelsen, som gennemføres af DI, er den største og mest omfattende af sin art i Danmark. I Lejre Kommune har 38 virksomheder deltaget – svarende til omtrent otte procent af den private beskæftigelse.
Mikkel Friis-Holm er med i bestyrelsen for DI Roskilde/Køge Bugt, og han har et bud på, hvad fremgangen i undersøgelsen skyldes: “Jeg tror, virksomhederne oplever, at Lejre Kommune virkelig ønsker at være i øjenhøjde. Samtidig har mange nok set, at kommunen i stadig højere grad giver lokale virksomheder mulighed for at byde ind på opgaver i stedet for bare at sende pengene ud af kommunen”.
Den analyse bekræftes af undersøgelsens resultater. For deltagerne placerer Lejre Kommune i den landsdækkende top 10 på to områder:
· Den generelle tilfredshed med kommunens erhvervsvenlighed. Her indtager Lejre Kommune en 8.-plads i år mod en 50.-plads i 2022.
· Brugen af private leverandører. Her opnår Lejre Kommune en score, som sikrer en 6.-plads på landsplan. Sidste år var kommunen nr. 33.
Borgmester Tina Mandrup kvitterer for årets fine resultat:
“Det er god læsning – også selv om alle målinger naturligvis skal tages med et gran salt. Overordnet er jeg naturligvis glad for, at vi igen i år går frem, og nu er så tæt på at være med i den bedste tredjedel på landsplan. Når jeg besøger virksomheder, er det også mit indtryk, at det betyder meget, at vi som kommune er interesseret i de vilkår, de lever under, og at vi hele tiden bestræber os på at servicere dem så godt som muligt. Mon ikke det blandt andet er det, som kan læses ud af undersøgelsens tal? Det tror jeg”, siger borgmesteren.”, siger borgmesteren.
Grethe Saabye, formand for Udvalget for Erhverv, Klima, og Lokal udvikling, istemmer:
“Det betyder virkelig meget for Lejre Kommune, at virksomhederne er glade for at være her. De er med til at skabe liv og arbejdspladser, og på den måde bidrager de til Lejre Kommune med meget mere end blot økonomi. Jeg er enormt stolt over og glad for fremgangen i undersøgelsen. Det er en kæmpe sejr for en landkommune som Lejre, hvor lovgivningen til tider gør det svært at drive erhvervsudvikling”, siger Grethe Saabye.
Ros for grønne indkøb – tilbagegang for dialogen
Undersøgelsen fokuserer også på grønne indkøb. Her er virksomhederne blevet spurgt, om kommunen prioriterer grønne indkøb. Det svarer de positivt på og giver dermed Lejre Kommune en tredjeplads på landsplan, hvilket er samme resultat som sidste år.
Lejre Kommune får en 20.-plads, når spørgsmålet er, om kommunen har “Indsatser for at sikre, at du kan drive din virksomhed mere klimavenligt (f.eks. via samarbejde, formidling om støtte til puljer til grønne formål og muligheder for at ud- nytte f.eks. sol- og vindenergi og overskudsvarme)”.
På spørgsmål om information og dialog går det dog tilbage for Lejre Kommune: Her er placeringen i år en 28.-plads blandt alle landets kommuner. Sidste år lå Lejre Kommune som nr. 17.
“Det er jeg naturligvis lidt ærgerlig over, for det er et område, som vi også i kommunalbestyrelsen har stort fokus på. Så har må vi arbejde for at blive endnu bedre”, siger Grethe Saabye.
På LEJRE.DK kan man finde hele undersøgelsen og baggrundsmateriale om metode med videre.