– Det er menneskerne herude, som driver stedet frem. Vi er efterhånden oppe på 20 fastansatte og omkring 50 deltidsansatte, fortæller Mikkel Jerger.
Herthadalen serverer ikke kun et fysisk produkt, men en oplevelse
ANNONCE
Der er brugt omkring 200 mandtimer på at pynte op til Hvid jul & Lysfest både ude og inde på Restaurant Herthadalen.
Tekst af Conny Probst. Fotos af Marie Louise Munkegaard
LEJRE: Herthadalen har siden opstarten i 2013 haft skoven som omdrejningspunkt og har indrettet alle deres lokaler i samme stil; med nordisk æstetik for øje.
For nuværende kan Mikkel og co. byde gæsterne indenfor i henholdsvis Hovedhuset, Pavillonen, Orangeriet, Forpagterboligen – og fra påske til 1. oktober: Skovteltet. Et magisk tipitelt med højt hængende lyskæder og åbent bålsted.
Mikkel Jerger fortæller: – ”På Herthadalen arbejder vi med konceptet ”Mennesker og måltider”. Manifestet er noget, vi har gjort os mange tanker om. Med få ord forsøger vi at fortælle, hvad det er, vi brænder for at skabe herude i skoven. Nære stunder mellem mennesker og måltider.
– Vi tror meget på Herthadalen og vores tilhørende koncept. Det har også resulteret i, at vi de sidste to år – ganske anderledes hvad de fleste andre i branchen har gjort – har investeret ret meget i forretningen, henholdsvis i menneskerne og i omgivelserne.
– Det er menneskerne herude, som driver stedet frem. Vi er efterhånden oppe på 20 fastansatte og omkring 50 deltidsansatte, siger Mikkel Jerger.
– Nogen vil måske sige, at det var noget af et sats. Men det viser, at vi har en sund forretning – og at vi godt tør. Vi forsøger at arbejde med filosofien: Det er ikke bundlinjen, der skal diktere dagsordnen. Det er satset på personalet og fokusset på vores gæster, som skal skabe de grønne tal i regnskabet.
(Det har også resulteret i en Gazelle-pris i år.)
Fremtidsdrømme
– Vi befinder os stadig i en ”krisetid”. Pt. er der stigende energipriser, stigende råvarepriser og stor mangel på arbejdskraft – og det har da også gjort, at vi har gør os mange tanker om, hvordan vi tilpasser os som selskabsforretning.
– Vi har blandt andet sat os for at lave en tilpasset selskabsmenu, som omfavner, at vi alle har lidt mindre midler i denne tid.
– Helt konkret vil vi sammensætte en søndags-menu, der fortsat har en kompromisløs tilgang til gode lokale råvarer – men som prismæssigt ligger mere forsvarligt, sammenlignet den store dyre bryllupsmenu, forklarer Mikkel Jerger.
– Selvom vi har brugt en masse kapital og ressourcer på investeringer gennem de seneste to år, har vi fortsat store drømme om træhytter ude i skoven til overnattende gæster – samt fine dining i Pavillonen. Så vi stopper bestemt ikke her.
Hvide vinterdrømme
I disse dage er der fokus på den hvide jul i skoven. Gryderne syder i køkkenet, og hvis der ikke falder hvid julesne udendørs, så garanterer Mikkel og co. som minimum, at der indenfor i restauranten vil være pyntet op i hvide toner.
Med et hav af funklende julelys og snehvide blomsterinstallationer er alle lokalerne i skoven dækket op i hvide toner. Der er blandt andet brugt omkring 200 mandetimer på at pynte op til ”Hvid jul & Lysfest” hhv. udendørs og indendørs på Herthadalen.
– Vi har blandt andet købt 600 levende lys, og alene på træet ved søen er der 20.000 julelys. Vi modtager vores gæster ved bålfade udenfor, hvor de får serveret hvid gløgg og salte snacks. Julemenuen er anrettet i hvide toner, og afslutningsvist får gæsterne serveret hvide cocktails, som de kan nyde til tonerne af live jazz.
Når julen er omme, har Herthadalen samlet set tilberedt mad til mere end 10.000 gæster igennem november og december. Udover at holde åbent i restauranten hjælper Herthadalen også Ledreborg Slot med de store firmaarrangementer i Slotsladen.
– Selvfølgelig holder vi også ”snapsegilder” for firmaer. Men vi vil hellere omfavne, at det er maden og den gode stemning, der er omdrejningspunktet, siger Mikkel Jerger.
Nytår
– Selv om der er fuld gang i tilberedning af julemaden, er nytårsmenuen også allerede oppe i vores hoveder.
– Jeg tror efterhånden, at 80 procent af Danmarks befolkning får leveret maden udefra, anslår Mikkel Jerger.
På Herthadalen kan den fire-retters nytårsmenu med marmoreret helleflynder, cremet muslingesuppe, kronvildt filet og citron-pannacotta med champagne og konfetti bestilles til og med den 30. December eller først til mølle princippet.
Og der er heldigvis stadig ledige menuer.