Dana Mykhaylova og Normann Errebo sidder - sammen med andre frivillige fra Lejre Flygtningevenner - parate til at rådgive flygtninge hver anden onsdag.

Dana Mykhaylova og Normann Errebo sidder – sammen med andre frivillige fra Lejre Flygtningevenner – parate til at rådgive flygtninge hver anden onsdag.

Hun hjælper sin landsmænd på flere måder

Ukrainske Dana Mykhaylova blev hurtigt efter sin ankomst til Danmark ansat i en fuldtidsstilling i Lejre Kommune. Og så er hun frivillig i Lejre Flygtningevenners onsdagsrådgivning. 

Tekst og foto af Conny Probst

LEJRE KOMMUNE: Ifølge KL’s seneste statistik er der i dag 246 ukrainere i Lejre Kommune. Og ifølge Danmarks Statistik er 59 procent af de voksne i beskæftigelse.

En af dem er Dana Mykhaylova, der den 6. marts 2022 ankom til København med sin ni-årige datter. Her blev de blev modtaget af en familie fra Lejre Kommune, der husede dem de to første måneder. 

Derefter flyttede Dana Mykhaylova og datteren til et parcelhus i Kirke Såby, som de deler med en anden familie fra Ukraine.

Hendes mand og bror er begge i det ukrainske militær. Egentlig var hendes plan at blive i Ukraine, men hendes mand ville gerne have hende og datteren i sikkerhed i et andet land.  

– Jeg mødte Normann Errebo (Lejre Flygtningevenner, red.) første gang ved et stormøde hos Lejre Kommune. Jeg startede i flygtningevennernes onsdagsrådgivning og hjalp ham med at oversætte et fælles skriv på ukrainsk, engelsk og dansk om, hvad Lejre Flygtningevenner kan hjælpe med, fortæller Dana Mykhaylova.

Hun er uddannet jurist, har boet forskellige steder i verden og er meget berejst. Hun blev hurtigt ansat i Lejre Kommune, hvor hun primært bistår med at hjælpe de ukrainske flygtninge.

– Jeg hjælper dem med oversættelse, med at skrive cv’er, med MitID osv. Jeg lærer noget nyt om jeres system hver dag.

– Min datter går på Kirke Såby Skole og taler meget bedre dansk end mig. Når hun har klassekammerater på besøg, kan jeg ikke forstå, hvad de taler op, siger Dana Mykhaylova.

Onsdagsrådgivningen
Hver anden onsdag sidder frivillige parat til at hjælpe kommunens flygtninge med rådgivning. 

I dag er det primært ukrainere, der benytter sig af hjælpen.

– Under coronaen lærte alle syrerne at komme hjem til mig i stedet, siger Normann Errebo med et stort smil.

Dana Mykhaylova er blevet frivillig i onsdagsrådgivningen på Horseager 15.

– Nogle af mine landsmænd taler ikke så godt engelsk, så jeg hjælper med at oversætte og rådgive, siger hun.

– Det gør det nemmer og hurtigere at hjælpe de ukrainere, der søger hjælp, siger Normann Errebo.

Det gælder om at fylde hovedet

– Så længe man har travlt med noget vigtigt, så kan man ”overleve” rent mentalt. 

– Det gælder om at fylde hovedet med nogle gode ting, siger hun. 

– Jeg er meget taknemmelig for, at Danmark har åbnet sine døre for ukrainske flygtninge. Og jeg er taknemmelig for at have et meningsfuldt job, hvor jeg kan hjælpe andre, der er blevet fortrængt fra Ukraine, siger Dana Mykhaylova. 

Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig