Elise har 60 års erfaring med yoga: – Jeg var i 30’erne, da jeg startede med yoga. Dengang blev det set på som noget mystisk og fremmedartet, og folk synes, jeg var lidt underlig.   

95 årig instruktør: Frivillighed skaber liv og glæde

Hver torsdag er der yoga og kaffe på programmet i Aktivitetscentret på Lejrevej. For motion og tid til at sludre er væsentlige ingredienser til et godt liv. Og den frivillige indsats er væsentlig for de mange tilbud, der skaber liv i lokalområdet.  

Del denne artikel

Tekst og foto af Lejre Kommune.

LEJRE: Når man møder Elise Sørensen, får man syn for sagen: Alder er bare et tal.  Og hvis man tror, at en 95-årig nok er svækket i både krop og sind, så tror man om igen.  For Elise er både fysisk og mentalt frisk.  Og her spiller frivillighed en rolle:   

– Mennesket er jo et flokdyr. Og det er ikke godt at sidde alene. Det giver noget at være sammen med andre mennesker. Jeg glæder mig hver gang til at komme til yoga og ses med de andre damer. 

– De er glade, når de kommer, og endnu gladere, når de går. Vi griner meget undervejs.  

– Jeg tror, at det at møde andre mennesker og have konversationer, er godt for vores hjerne. Og så er det at grine godt for rotationen i maveregionen, fortæller Elise Sørensen, der hver torsdag underviser to hold af 15 kvinder i Aktivitetscentret på Lejrevej. Her mødes de og laver alderssvarende yogaøvelser.   

Elise har 60 års erfaring med yoga:    – Jeg var i 30’erne, da jeg startede med yoga. Dengang blev det set på som noget mystisk og fremmedartet, og folk synes, jeg var lidt underlig.  – Men jeg synes, det er en dejlig motionsform, hvor det ikke handler om at blive stor og stærk, men om at få lange og smidige muskler. 

– Jeg synes til gengæld ikke, det er rart at gå på et almindeligt yogahold, hvor man kommer med sin måtte og går hjem bagefter. For hyggen er lige så vigtig som motionen.   

Igen yoga uden kaffe
Der er lagt en halv time med kaffe og kage ind efter hver yogatime.    – Jamen, vi skal have tid til at sludre. Forleden havde jeg besøg af nogle af mine børnebørn og opdagede, at de ikke kender ordet sludrer.  – I dag sidder man jo med sin mobil hele tiden.  – Men før i tiden, der sludrede man med dem, man mødte i toget, og jeg tror, at det er vigtigt, at vi har de små samtaler – også med fremmede. 

– Så på mit yogahold har vi tid til at sludre.   

Aktivt liv med frivillighed   
Elise benytter sig også selv af de mange sociale tilbud, der er i Lejre Kommune, og som drives af frivillige. 

Hun går til fællesspisning med ”Mormor-mad”, spiller Rommy i Onsdagsklubben og så er hun frivillig i Rejseklubbens bestyrelse, der arrangerer rejser i Danmark og nærmeste omegn. 

Alt sammen aktiviteter, som alle kan tilgå via Aktivitetscentrene i Lejre.    – Man skal tænke på, at alle de her aktiviteter, de er der kun, fordi der er frivillige.  – Vi skal have flere til at være frivillige. For mange af de aktive er ældre som mig. 

– Jeg havde da også snart tænkt, at jeg skulle stoppe. Men der skal være nogen til at tage over. For det er synd, hvis det fællesskab, vi har skabt, går i stykker.  

Ud over opfordringen til selv at blive frivillig, vil Elise Sørensen også gerne opfordre andre ældre til at bruge de mange tilbud:  – Der er så mange muligheder. Kig i programmet, så finder man nok noget, man kan være nysgerrig på. 

– Føler man sig ensom, så kom med.  

At frivillighed kan være en god vej til at møde mennesker, er Elises historie et bevis på.  For det startede, da hun og hendes mand flyttede fra Værløse til Lejre i 2006. Da var Elise 74 år:    – I kender jo ikke nogen i Lejre, sagde vores venner. ”- Nej, men det må vi jo prøve at komme til”, svarede vi. – Og så meldte vi os til nogle vandreture, hvor vi lærte området og nye mennesker at kende. 

– Da vi havde været med nogle gange, arrangerede vi selv nogle vandreture her i Lejre By, og sådan blev vi frivillige, fortæller Elise. 

Aktivitetscentrene i Lejre Kommune:
Aktivitetscentrene i Lejre Kommune tilbyder aktiviteter, samvær og motion til pensionister og efterlønsmodtagere. 

Hver uge benytter mellem 1.800 og 2.000 ældre sig af centrenes mange tilbud.    – Vi kan helt sikkert ikke fungere uden de frivillige. Og det har også en særlig betydning for vores ”kunder”, at det netop drives af frivillige. Det er ikke en ansat, men et menneske i samme situation som en selv, som man møder. 

– Det giver bare en god stemning og et ligeværdigt møde.  – Og for de frivillige er det også givende. Som frivillig får man et ansvar, noget at stå op til og nogen at være noget for. Måske gør man lige lidt mere ud af sig selv, når man skal ned i aktivitetscentret. Måske skal man forberede sig på et møde, og de andre er afhængige af, at man gør det. 

– At være frivillig giver tilfredshed og stolthed og en følelse af, at jeg er nødvendig. Det har alle mennesker brug for, siger Solveig Hitz, der er leder af Aktivitetscentrene og de mere end 250 frivillige, der skaber aktiviteterne og holder de fem aktivitetscentre kørende.   

Læs mere om aktivitetscentrene i Lejre Kommune HER.


Del denne artikel

Disse artikler kunne også være interessante for dig